Obłędnie pyszny, cudownie kremowy lekko pikantny sos z kurczakiem i żółtych pomidorków datterino. Idealnie komponuje się z czarnym ryżem lub jeśli wolicie makaronem pappardelle. Szybkie i pyszne danie, którym zachwycicie nie tylko rodzinkę, ale także niespodziewanych gości. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
masło klarowane
250-300g cukinii
1 słoiczek datterino z żółtych pomidorów i papryki (dostępne w smakipoludnia24.pl)
1 cebula
sól
250ml śmietany kremówki 36%
zioła prowansalskie
czarny ryż lub makaron pappardelle (dostępne w smakipoludnia24.pl)
orzeszki nerkowca do posypania
bazylia do dekoracji
Kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła. Kurczaka dokładnie obsmażyć na złoto. Zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, następnie dodać cukinię pokrojoną w półplasterki i jeszcze chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, zalać datterino, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotować ok 5 minut do zgęstnienia. Doprawić solą i odrobiną ziół prowansalskich. Podawać z czarnym ryżem lub makaronem pappardelle. Smacznego :)
wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, dla ilu osób wystarczy ten przepis?
OdpowiedzUsuń