Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 maja 2016

Łabędzi puch - ciasto na przyjęcie komunijne




Przyszło by Wam do głowy że z bułki kajzerki można zrobić krem do ciasta? Powiem Wam, że ja bym na to sama nie wpadła gdybym nie zobaczyła tego na  stronie  Domowy smak jedzenia .
Dwa delikatne blaty biszkoptowe w towarzystwie dżemu porzeczkowego przełożone masą kokosową na bazie bułek kajzerek. Całość wieńczy chrupiąca posypka z przysmażonego kokosu. Między innymi to ciasto uświetniło przyjęcie z okazji I Komunii Świętej mojej córci. Bardzo Wam polecam i nie bójcie się tych bułek w masie :)

Składniki na 1 biszkopt:

3 jajka

szczypta soli

1/3 szkl cukru (90g)

1/4 szkl mąki pszennej (35g)

1/4 szkl mąki ziemniaczanej (50g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia



(potrzebne będą dwa takie biszkopty)

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Wmieszać delikatnie do piany.
Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia wylać do niej masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzić. W identyczny sposób upiec drugi biszkopt z takiej samej ilości składników.

Składniki na poncz:

125ml wody

3 łyżki likieru kokosowego

Składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

2 czerstwe bułki kajzerki

500ml mleka + 250ml mleka

16g cukru z wanilią (klik)

120g cukru

100g wiórek kokosowych

200g miękkiego masła



ponadto:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub owoców leśnych

Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki, zalać 500ml mleka i odstawić aby namokły. Zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Pozostałe 250 ml mleka zagotować z cukrami. Dodać masę z bułek  i gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło zmiksować na puch. Dodawać stopniowo masę kokosową i zmiksować do całkowitego połączenia.

Pierwszy z biszkoptów wyłożyć do blaszki. Lekko go naponczować. Rozsmarować na nim dżem a następnie 2/3 masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy i smarujemy pozostałą częścią masy. Wyrównać i podociskać leciutko w razie konieczności.

Składniki na posypkę kokosową:

70g wiórek kokosowych

100g cukru

1 łyżka masła

Wszystkie składniki podsmażamy cały czas na patelni do zrumienienia. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Posypką posypujemy dokładnie wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. 
Smacznego :)







7 komentarzy:

  1. fajne ciasto kiedys dawno temu jadłam nie pamiętam jak smakuje ale wiem że było dobre. Chyba czas na powtórkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z bułkami! A czy ta masa jest puszysta, czy raczej gęsta i ciężka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je kiedyś i było bardzo ciekawe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne ciasto :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo wyborne i wygląda na ogromnie smakowite, zjadłabym sobie teraz kawałeczek do porannej kawusi. Dziękuję za przepis, na niedzielę takie sobie upiekę. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie to ciasto kusi już od dawna, ale te bułki... Jakoś nie mogę się przemów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto przepyszne !
    http://artofcooking2.blogspot.com/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń