Przyszło by Wam do głowy że z bułki kajzerki można zrobić krem do
ciasta? Powiem Wam, że ja bym na to sama nie wpadła gdybym nie zobaczyła tego
na stronie Domowy smak jedzenia .
Dwa delikatne blaty biszkoptowe w towarzystwie dżemu porzeczkowego
przełożone masą kokosową na bazie bułek kajzerek. Całość wieńczy chrupiąca
posypka z przysmażonego kokosu. Między innymi to ciasto uświetniło przyjęcie z
okazji I Komunii Świętej mojej córci. Bardzo Wam polecam i nie bójcie się tych
bułek w masie :)
Składniki na 1 biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
1/3 szkl cukru (90g)
1/4 szkl mąki pszennej (35g)
1/4 szkl mąki ziemniaczanej (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(potrzebne będą dwa takie biszkopty)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami
dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Mąki i proszek do pieczenia
wymieszać i przesiać. Wmieszać delikatnie do piany.
Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia wylać do niej masę.
Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok.
30 minut. Wystudzić. W identyczny sposób upiec drugi biszkopt z takiej samej
ilości składników.
Składniki na poncz:
125ml wody
3 łyżki likieru kokosowego
Składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na masę:
2 czerstwe bułki kajzerki
500ml mleka + 250ml mleka
16g cukru z wanilią (klik)
120g cukru
100g wiórek kokosowych
200g miękkiego masła
ponadto:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
Bułki rozdrobnić na mniejsze kawałki, zalać 500ml mleka i odstawić aby
namokły. Zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Pozostałe 250 ml mleka
zagotować z cukrami. Dodać masę z bułek
i gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia i odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Masło zmiksować na puch. Dodawać stopniowo masę kokosową i zmiksować do
całkowitego połączenia.
Pierwszy z biszkoptów wyłożyć do blaszki. Lekko go naponczować.
Rozsmarować na nim dżem a następnie 2/3 masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy
i smarujemy pozostałą częścią masy. Wyrównać i podociskać leciutko w razie
konieczności.
Składniki na posypkę kokosową:
70g wiórek kokosowych
100g cukru
1 łyżka masła
Wszystkie składniki podsmażamy cały czas na patelni do zrumienienia.
Zestawiamy z ognia i studzimy.
Posypką posypujemy dokładnie wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki celem
schłodzenia.
Smacznego :)
fajne ciasto kiedys dawno temu jadłam nie pamiętam jak smakuje ale wiem że było dobre. Chyba czas na powtórkę
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z bułkami! A czy ta masa jest puszysta, czy raczej gęsta i ciężka?
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś i było bardzo ciekawe w smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasto :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo wyborne i wygląda na ogromnie smakowite, zjadłabym sobie teraz kawałeczek do porannej kawusi. Dziękuję za przepis, na niedzielę takie sobie upiekę. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMnie to ciasto kusi już od dawna, ale te bułki... Jakoś nie mogę się przemów ;)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne !
OdpowiedzUsuńhttp://artofcooking2.blogspot.com/
pozdrawiam