Ciastka na patyku były już na blogu parę razy np tutaj (klik) albo tutaj (klik) :) Do tej pory jednak robiłam je ze zmielonych ciasteczek lub wcześniej upieczonych ciast. Dzisiejsza propozycja jest dla posiadaczy wypiekarki do cake popsów. Z jej pomocą uzyskujemy okrągłe ciasteczka od razu gotowe do nabicia na patyczki. Takie ciasteczka na patyku to świetny pomysł na urozmaicenie dziecięcych imprez choć sięgają po nie nie tylko najmłodsi :) Polecam :)
Składniki:
150g cukru
200g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
190g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
225 ml mleka
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i chwilę ucierać. Ciasto wlewać do wypiekarki i piec ciasteczka w zależności od mocy maszynki od 7-10 minut. Wystudzić
ponadto:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady+2-3 łyżki kremówki
siekane orzechy, migdały, lukier, posypki do dekoracji
Końcówki patyczków zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie a następnie wbić do ciasteczka. Układać patyczkiem do góry na kratce i zostawić do zastygnięcia czekolady (podtrzymuje ona i mocuje ciastko na patyku). Gdy dobrze zastygnie oblewać całe czekoladą i posypywać dowolnymi posypkami lub siekanymi orzechami i migdałami. Smacznego :)
Świetne ;) Aż mnie zatkało ;) Wyglądają zachwycająco i pewnie tak smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Jak radośnie kolorowe! :)
OdpowiedzUsuńWygladaja pieknie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju smakolyki. Pieczony h jeszcze nie mialam okazji sprobowac..
dzisiaj tez takie robie boje sie jak mi wyjda ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Polecam kazdemu ;)
OdpowiedzUsuń