Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 grudnia 2014

Pieczone cake popsy- ciasteczka na patyku



Ciastka na patyku były już na blogu parę razy np tutaj (klik) albo tutaj (klik) :) Do tej pory jednak robiłam je ze zmielonych ciasteczek lub wcześniej upieczonych ciast. Dzisiejsza propozycja jest dla posiadaczy wypiekarki do cake popsów. Z jej pomocą uzyskujemy okrągłe ciasteczka od razu gotowe do nabicia na patyczki.  Takie ciasteczka na patyku to świetny pomysł na urozmaicenie dziecięcych imprez choć sięgają po nie nie tylko najmłodsi :) Polecam :)

Składniki:
150g cukru
200g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
190g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
225 ml mleka

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki i chwilę ucierać. Ciasto wlewać do wypiekarki i piec ciasteczka w zależności od mocy maszynki od 7-10 minut. Wystudzić


ponadto:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady+2-3 łyżki kremówki
siekane orzechy, migdały, lukier, posypki do dekoracji

Końcówki patyczków zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie a następnie wbić do ciasteczka. Układać patyczkiem do góry na kratce i zostawić do zastygnięcia czekolady (podtrzymuje ona i mocuje ciastko na patyku). Gdy dobrze zastygnie oblewać całe czekoladą i posypywać dowolnymi posypkami lub siekanymi orzechami i migdałami. Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Świetne ;) Aż mnie zatkało ;) Wyglądają zachwycająco i pewnie tak smakują.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pieknie ;-)
    Uwielbiam tego rodzaju smakolyki. Pieczony h jeszcze nie mialam okazji sprobowac..

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj tez takie robie boje sie jak mi wyjda ;)

    OdpowiedzUsuń