Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 grudnia 2014

Lukier królewski do dekoracji pierników


Nie wiem jak się to stało że do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na lukier królewski. Jest to lukier o pięknym białym kolorze, idealnie nadający się do dekoracji ciasteczek i pierników. W zależności od ilości jaką potrzebujecie zwiększcie proporcje dwu lub trzykrotnie. Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
30g białka (z jednego jajka M)
150g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w misce. Miksować na najmniejszych, a potem na średnich obrotach 10 minut. Zbyt szybkie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i późniejsze pękanie lukru. Dobrze utarty lukier powinien być gładki i bez grudek. Idealny do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Możemy go barwić najlepiej barwnikami w żelu, które nie rozrzedzają lukru. Konsystencję można zmieniać dodając cukru pudru lub kilka kropli mleka.
Smacznego :)





 

4 komentarze:

  1. Lukier jest super, już nigdy nie zrobie innego

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi mnie od zeszłego roku, kiedy chciałam się zabrać za domek z piernika :) Może w tym roku się uda? Dzięki za przypomnienie przepisu! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze wyglada super tylko te surowe białka....

    OdpowiedzUsuń
  4. Za pomocą czego można zrobić takie ładne lukrowe wzorki na ciasteczkach?

    OdpowiedzUsuń