Kasztany jadalne to specjalny gatunek kasztana. Te z których robicie jesienne "ludziki" z dziećmi to zdecydowanie nie te same które nadają się do jedzenia. Kasztany najlepiej smakują jesienią i zimą. Można je przyrządzać na grillu na specjalnej patelni z dziurkami lub po prostu w piekarniku :) Ważne jest by każdy kasztan był dobrze nacięty, wówczas uchronimy się przed ich pękaniem. Jeść można je na wiele sposobów. Doskonałe są pasty na chleb, zupy lub po prostu jako przekąska. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
1 kg kasztanów jadalnych
masło (opcjonalnie)
Kasztany umyć i dokładnie osuszyć. Od płaskiej strony naciąć skórkę dokładnie "na krzyż". To zapobiega ich pękaniu podczas pieczenia. Kasztany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 200 stopni.
Podawać od razu. Kasztany obierać ze skórki możliwie szybko, bo gdy wystygną obierają się zdecydowanie gorzej. Podawać solo lub np z masłem. Smacznego :)
musze w końcu spróbować takie kasztany!
OdpowiedzUsuńlubimy takie:)
OdpowiedzUsuńmy robimy na "zwykłej" patelni :)
OdpowiedzUsuń