Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
11 grudnia 2014
Ciasteczka maślane "roztopione bałwanki" i "reniferki Rudolfy"
Cudownie maślane, delikatne i kruche. Są absolutnie pyszne. Możecie je upiec w proponowanych zimowo-świątecznych wzorach, które pierwszy raz zobaczyłam na blogu Moje wypieki, lub zwyczajnie bez zbędnych ozdób i dekoracji.
Ciasteczka pieką się szybko, nie odkształcają i cudownie pachną. Z podanych proporcji wychodzi ok. 70 szt. Przepis bardzo mocno zmodyfikowany pochodzi z tej (klik) strony. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
250g masła
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
1,5 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
dekoracja "bałwanki":
białe pianki marschmallow lub kulki z masy cukrowej (klik)
lukier królewski (klik)
barwnik czerwony w żelu
posypka groszkowa na guziczki
rozpuszczona czekolada gorzka
dekoracja "reniferki":
rozpuszczona czekolada gorzka
lukier królewski (klik)
czerwone lentilki lub m&m's
Masło posiekać z mąkami, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jako i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 3mm i wycinać okrągłe ciasteczka (u mnie o średnicy 6cm)
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 10 minut
Połowę ciasteczek udekorować nierównomiernie lukrem (to będzie roztopiony śnieg). Na nim umieścić piankę marschmallow (to będzie głowa bałwanka). Udekorować kolorowym lukrem robiąc oczy, nos, buzię oraz szalik i roztopione guziczki....
Druga połowę ciasteczek udekorować w reniferki. Roztopioną gorzką czekoladą narysować rogi renifera oraz oczka. Czerwonego lentilka przykleić na lukrze jako nosek
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne te bałwany. Spróbuję zrobić je na pierniczkach.
OdpowiedzUsuńZachwycające !
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie! *.*
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka sąo prostu urocze!
Witam.Chcialabym upiec te ciasteczka,ale tu gdzie mieszkam (pld.Wlochy) maki krupczatki nie ma (jest semolina,ale to z pszenicy durum-twarda) czy moge dac tylko make tortowa? nie odksztalca sie te ciastka? Pomocy!
OdpowiedzUsuńMąka krupczatka nadaje kruchości. Nigdy nie piekłam tych ciasteczek z semoliny ale zdarzało mi się zastępować semolinę jako dodatek do pizzy właśnie krupczatką i sobie radziła :) Nie wiem jednak jak się to sprawdzi w tym wypieku ....
UsuńWitam.Ja pytalam czy zamiast krupczatki mozna dac tylko make tortowa? semolina z tego co mi mowily kolezanki nie za bardzo sie nada,a moze poleci mi pani jakis inny przepis na takie ciastecza np. kruche cytrynowe? nie byloby tak bardzo przeslodzone (lukier + pianki marshmallows -bardzo slodko) a ciastka by ozywily cytrynowym smakiem
OdpowiedzUsuńmogą być takie ale są czekoladowe: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/kruche-ciasteczka-z-nutella.html
Usuńcytrynowe też mam ale również z krupczatką: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/kruche-ciasteczka-z-nutella.html
Ostatecznie możesz zrobić z samej maki tortowej ;)
Cudne bałwanki i reniferki. Robiłam je z wnuczętami - radości, zabawy i efektownych ciasteczek mamy teraz pod dostatkiem! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje😘