Święta coraz bliżej.... Myślę że dzisiejsza propozycja doskonale się wpasuje w klimat przedświątecznych wypieków :) Skórka wychodzi słodziuteńka, przepyszna, ale zdecydowanie sukces takiego smaku to dobre ekologiczne pomarańcze, niewoskowane, naturalne... Wygotowane, chemiczne nakrapiane raczej nie powalą nas smakiem na kolana, więc zadbajcie o to by były naprawdę dobrej jakości :)
Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki - Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
6 dużych pomarańczy (ja korzystałam z ekologicznych dostępnych w lokalneprzysmaki.pl)
1/4 szkl wody
2 szkl cukru
Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorować i wyparzyć.
Obrać dzieląc skórkę na ćwiartki. Białą grubszą część ściąć i wyrzucić. Skórki pokroić najpierw w paski, a następnie w kosteczkę. Skórkę zalać wodą i gotować 5-7 minut. Następnie odcedzić. Czynność powtórzyć.
Do odcedzonych i podgotowanych skórek wsypać cukier i 1/4 szkl wody. Wymieszać. Umieścić na najmniejszym palniku i na najmniejszym ogniu gotować bez przykrycia ok 40 minut. Wystudzić. Odcedzić na sitku nadmiar soku (będzie go mało - ok 2 łyżki) Skórkę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Przechowywać dosyć długo w lodówce. Smacznego :)
WAŻNE:
- staramy się nie mieszać skórek podczas gotowania
- nie dopuszczamy do utworzenia białej piany - to znak że skórka się scukrzyła. Wówczas do gotowej należy znów dodać wody i podgrzać.
- nie gotujemy skórki zbyt długo i na dużym ogniu gdyż może zgorzknieć
Pomarańcze Novelina EKO - pochodzą z ekologicznej farmy Milana Giovanni z połudnowo- wschodniej części Sycylii. Jest to najpopularniejsza odmiana pomarańczy o klasycznej pomarańczowej barwie. Do produkcji nie są stosowane środki chemiczne a owoce nie są woskowane. Zbiera się je ręcznie. Produkt posiada certyfikat Eko.
Cudowne pomarańcze Novelina Eko znajdziecie w sklepie
Nie wyobrazam sobie świątecznego sernika bez skórki pomaranczowej :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak i aromat:) piekne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć taki sklep w pobliżu :-)