Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 sierpnia 2014

Gofry lekkie i puszyste


Pyszne, delikatne w środku puszyste i leciutkie a chrupiące zewnątrz.  Baaaardzo smaczna propozycja na kolorowe podwieczorki nie tylko dla dzieci :) Przepis znaleziony na blogu Ósmy kolor tęczy - Polecam baaardzo :)


Składniki na 12 gofrów:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki oleju
szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Pianę delikatnie wmieszać na koniec do ciasta.
Gofry piec ok 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z bitą śmietaną, owocami, czekoladą i sosem malinowym). Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Gofry wyszły elegancko! ; )
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam interesuje mnie model gofrownicy. Wyszly piękne i smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Pani, wypróbowałam wiele przepisów na gofry, sama też modyfikowałam cudze receptury i żadne nie były tak wspaniale jak tee. lekkie, chrupiące, pachnące,szybko piekące się. PYSZNOŚCI!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS. Domownicy zachwyceni ;-)

    OdpowiedzUsuń