Pyszne, delikatne w środku puszyste i leciutkie a chrupiące zewnątrz. Baaaardzo smaczna propozycja na kolorowe podwieczorki nie tylko dla dzieci :) Przepis znaleziony na blogu Ósmy kolor tęczy - Polecam baaardzo :)
Składniki na 12 gofrów:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki oleju
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Pianę delikatnie wmieszać na koniec do ciasta.
Gofry piec ok 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z bitą śmietaną, owocami, czekoladą i sosem malinowym). Smacznego :)
Gofry wyszły elegancko! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*
Witam interesuje mnie model gofrownicy. Wyszly piękne i smakowite:)
OdpowiedzUsuńDEZAL plus typ 301 5 moc 1300W
UsuńDroga Pani, wypróbowałam wiele przepisów na gofry, sama też modyfikowałam cudze receptury i żadne nie były tak wspaniale jak tee. lekkie, chrupiące, pachnące,szybko piekące się. PYSZNOŚCI!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS. Domownicy zachwyceni ;-)
OdpowiedzUsuń