Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 sierpnia 2014

Golonka pieczona w słodkiej kapuście z ziemniakami



Cudownie mięciuteńkie mięsko wprost rozpływające się w ustach. Miłośnicy golonki nie powinni zbyt długo czekać, by wypróbować ją w takiej właśnie wersji. Przyznać muszę szczerze, że słodką kapustę pierwszy raz miałam okazję jeść w Czechach. Początkowo wydawało mi się to dziwne.... Jak można kiszoną kapustę słodzić cukrem i to dość zdecydowanie.... Jednak dzisiaj mogę Wam powiedzieć, że jest to całkiem trafiony pomysł :)  Jadłam również kapustę białą oraz czerwoną również przygotowywaną na słodko. Każda z tych wersji smakowała równie dobrze. Dzisiaj więc  pragnę Was zarazić miłością do słodkiej kapusty - spróbujcie koniecznie :)


Składniki do gotowania:
ok. 2,5 kg golonki wieprzowej (u mnie z kością i bez kości)
1,5-2 l bulionu drobiowego
250 ml jasnego piwa
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
1 cebula
kawałek pora
3 duże ząbki czosnku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki domowej vegety (klik)

Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić nie wyjmując z wywaru.

Składniki na marynatę:
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki wywaru spod golonki
kminek w ziarnach
papryka słodka
rozmaryn
tymianek
ponadto:
2 łyżki sosu barbecue Mississippi (dostępny w sklepie smakipoludnia24.pl)


7-8 ziemniaków obranych i lekko podgotowanych
papryka słodka
zioła prowansalskie

Miód, wywar i sos sojowy dobrze rozmieszać. Wrzucić golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku miejscach. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i rozmarynem. 
Podgotowane ziemniaki wystudzić, pokroić w ćwiartki, posypać papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Skropić lekko oliwą lub olejem.

Składniki na kapustę:
800g kapusty kiszonej (najlepiej domowej - klik
3 cebule
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki kminku
sól, pieprz
500ml wywaru spod golonki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki+1/2 szkl wywaru

Kapustę przepłukać dokładnie i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę. Podsmażyć. Dodać kapustę, kminek, sól, pieprz, zalać wywarem i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać cukier puder oraz mąkę rozmieszaną w zimnym wywarze. Wlać na patelnię i zagotować. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.

Kapustę przełożyć na głęboką wysmarowaną olejem blachę. Na niej wyłożyć środkiem golonki, a bokami ułożyć ziemniaki.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. (grzałka góra dół) .  Gdy osiągnie tą temp. piec bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105 min) - jeśli zbytnio zacznie łapać kolor należny przykryć ją lekko folią aluminiową. 
Na ostanie 30 minut pieczenia golonki posmarować sosem barbecue i zdjąć folię.
Jeśli jest taka konieczność by przypiec skórkę golonki skropić ją oliwą z atomizera,  przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i ustawić opiekanie na ok 5-10 minut. Skórka ma się ładnie zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)





4 komentarze: