Cudownie mięciuteńkie mięsko wprost rozpływające się w ustach. Miłośnicy golonki nie powinni zbyt długo czekać, by wypróbować ją w takiej właśnie wersji. Przyznać muszę szczerze, że słodką kapustę pierwszy raz miałam okazję jeść w Czechach. Początkowo wydawało mi się to dziwne.... Jak można kiszoną kapustę słodzić cukrem i to dość zdecydowanie.... Jednak dzisiaj mogę Wam powiedzieć, że jest to całkiem trafiony pomysł :) Jadłam również kapustę białą oraz czerwoną również przygotowywaną na słodko. Każda z tych wersji smakowała równie dobrze. Dzisiaj więc pragnę Was zarazić miłością do słodkiej kapusty - spróbujcie koniecznie :)
Składniki do gotowania:
ok. 2,5 kg golonki wieprzowej (u mnie z kością i bez kości)
1,5-2 l bulionu drobiowego
250 ml jasnego piwa
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera (taki wielkości większej ćwiartki jabłka)
1 cebula
kawałek pora
3 duże ząbki czosnku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
Golonki umyć i jeśli tego wymagają opalić. Marchewki i pietruszkę obrać i
pokroić wzdłuż na cztery. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Obrany czosnek pokroić w plasterki.Wrzucić do garnka dodać wszystkie
składniki. Uzupełnić wodą tak by golonki były przykryte. Gotować pod
przykryciem na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie golonkę wystudzić
nie wyjmując z wywaru.
Składniki na marynatę:
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki wywaru spod golonki
kminek w ziarnach
papryka słodka
rozmaryn
tymianek
ponadto:
2 łyżki sosu barbecue Mississippi (dostępny w sklepie smakipoludnia24.pl)
7-8 ziemniaków obranych i lekko podgotowanych
papryka słodka
zioła prowansalskie
Miód, wywar i sos sojowy dobrze rozmieszać. Wrzucić
golonki i dokładnie natrzeć. Skórkę ukośnie ponacinać w kilku
miejscach. Wierzch golonki posypać lekko papryką słodką, kminkiem, tymiankiem i
rozmarynem.
Podgotowane ziemniaki wystudzić, pokroić w ćwiartki, posypać papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Skropić lekko oliwą lub olejem.
Składniki na kapustę:
800g kapusty kiszonej (najlepiej domowej - klik)
3 cebule
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki kminku
sól, pieprz
500ml wywaru spod golonki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki+1/2 szkl wywaru
Kapustę przepłukać dokładnie i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę. Podsmażyć. Dodać kapustę, kminek, sól, pieprz, zalać wywarem i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać cukier puder oraz mąkę rozmieszaną w zimnym wywarze. Wlać na patelnię i zagotować. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Kapustę przełożyć na głęboką wysmarowaną olejem blachę. Na niej wyłożyć środkiem golonki, a bokami ułożyć ziemniaki.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temp. 200 stopni. (grzałka góra dół) .
Gdy osiągnie tą temp. piec bez przykrycia 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec 1godz i 45 minut (105
min) - jeśli zbytnio zacznie łapać kolor należny przykryć ją lekko folią aluminiową.
Na ostanie 30 minut pieczenia golonki posmarować sosem barbecue i zdjąć folię.
Jeśli jest taka konieczność by przypiec skórkę golonki skropić ją oliwą
z atomizera, przełożyć naczynie możliwie jak najbliżej górnej grzałki i
ustawić opiekanie na ok 5-10 minut. Skórka ma się ładnie
zarumienić. Po tym czasie golonko jest idealnie upieczone, a mięso tak
mięciutkie że samo odchodzi. Gotową golonkę podawać koniecznie z
chrzanem i musztardą popijając piwem. Smacznego :)
Myślę, że mój mąż byłby prze szczęśliwy dostając taki obiadek :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBoskaaaa :-)
OdpowiedzUsuńświetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
...kirie elejson, golooonka! ;)
OdpowiedzUsuń