Pyszna przekąska, która zachwyci niejedno podniebienie. Mięciuteńkie ciasto ptysiowe, kryje w sobie cudowne nadzienie z łososia. Bez zbędnych dodatków, z minimalną ilością przypraw po to, by to właśnie łosoś grał tu pierwszoplanową rolę.
Korpusy ptysiowe zrobić możecie z całości ciasta. Wyjdzie ich wówczas zdecydowanie więcej niż będziecie potrzebować do tatara. Niewykorzystane ptysie z powodzeniem można zamrozić lub wykorzystać za kilka dni. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na
wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę
pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie
przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie
ciasto i przełożyć je do worka cukierniczego. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Workiem cukierniczym wyciskać małe zgrabne ptysie trochę większe od orzecha włoskiego. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut na złoto w temp. 220 stopni (nie
otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić.
Składniki na nadzienie:
200g tatara z łososia Firmy Suempol
16szt. zielonych drylowanych oliwek
2 malutkie cebulki lub 1 średnia
pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny (zacząć od 3/4 łyżeczki)
ponadto:
odrobina masła
koperek do dekoracji
Oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, podobnie jak cebulę. Dodać łososia, posiekany koperek i oliwę. Całość doprawić pieprzem i sokiem z cytryny (soli nie wymaga - łosoś jest już solony).
Ptysie przekroić wzdłuż na pół. Do każdego nałożyć tatara i przykryć czapeczką z ptysia. Wierzch leciutko posmarować masłem, by dekoracja z koperku trzymała się na miejscu.
Z podanych proporcji na nadzienie powinno wyjść ok. 24 szt zgrabnych ptysi. Podawać schłodzone. Smacznego :)
Tatar z łososia atlantyckiego Firmy Suempol jest dostępny na terenie małopolski w sieciach sklepów Biedronka.
fot: http://tatar.suempol.pl/konkurs/
Aktualnie trwa konkurs pod hasłem:
Puść oczko do Pana Łososia i wygraj fantastyczne nagrody!
Wystarczy, że kupicie Tatar z łososia - najnowszy produkt firmy Suempol i zrobicie sobie zabawne zdjęcie z opakowaniem produktu.
Wystarczy, że kupicie Tatar z łososia - najnowszy produkt firmy Suempol i zrobicie sobie zabawne zdjęcie z opakowaniem produktu.
Można wygrać atrakcyjne nagrody:
jeden z tabletów marki Samsung
kosz piknikowy lub
Zapraszam Was także do odwiedzenia strony Firmy Suempol na Facebooku, gdzie będziecie mogli na bieżąco śledzić nowości :)
Ale piękne zdjęcia porobiłaś.
OdpowiedzUsuńA pozatym ten łosoś jest sam w sobie pyszny.
Jakie pyszności!! ;))
OdpowiedzUsuńMajstersztyk :) :)
OdpowiedzUsuń