Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 sierpnia 2014

Babeczki z łososiem i pastą z bobu



Uwielbiam łososia pod każdą postacią może być surowy, wędzony, smażony, pieczony.... To jedna z moich ulubionych ryb. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie że "najukochańsza" ;)
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną przekąskę - wytrawne babeczki z pastą z bobu, a każda z nich uwieńczona plasterkiem łososia. Szczerze polecam smakowego cytrynowego z Firmy Suempol lub wędzonego - jeśli lubicie bardziej zdecydowany smak. Babeczki doskonale sprawdzą się na imprezowym stole. Całość bardzo Wam polecam :)

Składniki na  ok.16 szt:
200g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Foremki babeczkowe (ø70)  natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 5mm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić (układając na blaszce) do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.


Składniki na pastę z bobu:
500g ugotowanego i obranego ze skóry bobu
1 łyżka serka mascarpone
2 łyżki miękkiego masła
1 kopiata łyżka posiekanego koperku
3 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
2 małe ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę
1/2 małej cebulki pokrojone w kosteczkę

ponadto:
200g łososia z cytryną  lub wędzonego Firmy Suempol 
cząstki cytryny i koperek do dekoracji


Bób zmiksować, dodać masło, serek mascarpone i zmiksować raz jeszcze. Dodać pozostałe składniki, bardzo dokładnie wymieszać i doprawić.
Pastą napełnić przy pomocy szprycy wcześniej upieczone babeczki. Na wierzch każdej ułożyć po plasterku łososia. Udekorować koperkiem i maleńką cząstką cytryny.
Smacznego :)










4 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, ciekawa jestem, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham bób i łososia , to coś dla mnie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia, a ten przepis bardzo chętnie wypróbuje :) Pozdrawiam

    http://krop-k-a.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń