Dzisiaj chcę Was zaprosić na jeden z naszych ukochanych serników. Cudownie kremowy, delikatny z nutką solonego karmelu i chrupiącymi orzeszkami. Znika błyskawicznie i zachwyca smakiem. Przepis jakiś czas temu znaleziony na blogu "Na talerzu". Poleca Wam bardzo :)
Składniki na masę serową:
Składniki na tortownicę 20cm
Składniki na spód:
- 150g ciastek digestive
- 40 g masła
- 700g białego sera
- 3 jajka
- 200g białej czekolady
- 120g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100ml śmietany 30%
Składniki na karmel:
Ponadto:
Składniki na masę serową:
- 100g cukru
- 40g masła
- 60ml śmietany 30-36%
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
- orzeszki ziemne lub płatki migdałów do dekoracji
Składniki na tortownicę 26cm
Składniki na spód:
- 225g ciastek digestive
- 60 g masła
Składniki na masę serową:
- 1000g białego sera
- 5 jajek
- 300g białej czekolady
- 180g cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150ml śmietany 30%
Składniki na karmel:
Ponadto:
- 150g cukru
- 60g masła
- 90ml śmietany 30-36%
- 1/3 łyżeczki soli
Ponadto:
- orzeszki ziemne lub płatki migdałów do dekoracji
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W blenderze zmiksować ciastka z masłem. Wylepić dno tortownicy i wstawić ją do lodówki na czas przygotowania sernika.
Piekarnik rozgrzać góra-dól do 160 stopni. dodatkowo wstawić do niego na sam spód rondelek wypełniony wodą (sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej)
Czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie, ale krótko zmiksować. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa może po upieczeniu lekko się ruszać, ale jego wierzch powinien być ścięty.
Sernik po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
W międzyczasie przygotować solony karmel. Do garnka z grubym dnem lub najlepiej teflonowym wsypać cukier. Postawić garnek na małym ogniu i dokładnie mieszać. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał piękny bursztynowy kolor dodać masło. Mieszać energicznie do połączenia składników. Wlać śmietankę i dodać sól. Zagotować a następnie zdjąć z ognia i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzony sernik polać solonym karmelem i udekorować solonymi orzeszkami lub płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
No takie połączenie smaków gwarantuje sukces :-) Ma pani bloga, którego miło się czyta i ogląda.
OdpowiedzUsuń