Moja ulubiona pizza. Pierwszy raz jadłam ją na wakacjach we Włoszech i był to dla mnie szok ;) Jak to pizza bez sosu pomidorowego? Od tamtej pory jadam ją jednak zdecydowanie częściej niż tą tradycyjną. Bardzo Wam polem. Może posmakuje i Wam?
-
500g mąki pszennej na pizzę typ 00 lub chlebowej typ 650
- 2 łyżki semoliny lub mąki krupczatki
- 42 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 320ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Składniki na sos:
- 3/4 szkl śmietany 18%
- 2 garści sera mozzarella
- szczypta soli i słodkiej papryki
Ponadto:
- 80g szynki parmeńskiej
- 2 kulki sera buratta
- 2 garści rukoli
- olej do skropienia
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).
Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem.
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Śmietanę wymieszać z mozzarellą.
Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Skropić olejem.
Sama pizzy nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuń