Bardzo szybkie, niekłopotliwe ciasto inspirowane słynnym deserem ;)
Kakaowy spód, bita śmietana i biszkopty namoczone w słodkiej mocnej kawie zaprawionej alkoholem. Propozycja na szybkie pyszne ciasto. Bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 2/3 szkl cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 3/4 szkl mąki tortowej
- 3/4 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
- 1 opakowanie biszkoptów typu "języczki"
- ciemne kakao do oprószenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodawać kolejno żółtka, a następnie olej i wodę. Miksować cały czas.
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wmieszać dokładnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Wystudzić. Ściąć ewentualnie wierzch do wyrównania.
Składniki na poncz:
- 1 szkl bardzo mocnej lekko słodkiej kawy
- 50ml whisky, koniaku lub likieru kawowego
Do wystudzonej słodkiej kawy dodać alkohol. Wymieszać.
- 1 litr śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- ok 3 łyżki cukru pudru (jak wolicie słodsze to więcej)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder.
Gotowy, upieczony biszkopt przełożyć z powrotem do blaszki w której się piekł. Lekko go naponczować. Na biszkopt wyłożyć krem z bitej śmietany i wyrównać.
Biszkopty "języczki" maczać krótko w ponczu i układać od razu ciasno na blaszce. Wierzch na koniec mocno oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz