Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 maja 2021

Tort kokosowy z musem truskawkowym


Pyszny tort. Idealny dla amatorów kokosowych smaków. Delikatny, lekki, przełożony konfiturą z truskawek dla przełamania smaku. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Bardzo Wam polecam :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.  Na koniec bardzo delikatnie wmieszać obydwie mąki. 

Dno tortownicy (Ø26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  35minut w temp 180 stopni. Wyjąć wystudzić. Przekroić na trzy blaty.


Składniki na krem kokosowy:

  • 400ml mleczka kokosowego
  • 75g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru Malibu
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady

 

Mleko kokosowe wlać do rondelka i zagotować. Dodać kokos, zmniejszyć ogień i gotować ok 30-40 minut do całkowitego wchłonięcia mleka.  Zdjąć z ognia. Dodać likier i połamaną na drobne kawałeczki czekoladę. Wymieszać i wystudzić.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną masę kokosową, wymieszać i odstawić do lodówki.

 

Warstwa truskawkowa:

  • ok 350g świeżych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta otartej skórki cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

ponadto do dekoracji:

  • kokos
  • kilka truskawek
  • kilka pralinek Raffaello
  •  do naponczowania kilka łyżek likieru amaretto lub rum wymieszany z wodą i odrobiną ekstraktu migdałowego)


Truskawki dokładnie obrać. 1/3 truskawek pokroić i odłożyć. Pozostałe 2/3 truskawek włożyć do garnka, dodać konfiturę, sok z cytryny, skórkę, cukier waniliowy i zgotować. Zblendować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą. Dodać do całości. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać wcześniej odłożone pokrojone truskawki. Wymieszać i dokładnie przestudzić.

 

Masę kokosową podzielić na trzy części, owocową na dwie.

Pierwszy blat tortowy lekko naponczować. Posmarować go konfitura kokosową, a na nią wyłożyć masę kokosową. Przykry drugim naponczowanym blatem. Znów warstwa truskawkowa i krem a następnie krem kokosowy.

Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem kokosowym a następnie dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez noc. Udekorować pralinkami Raffaello oraz świeżymi  truskawkami.  Smacznego :)

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz