Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 stycznia 2015

Zupa "z piekarnika"



Pierwszy raz zupę robioną w piekarniku zobaczyłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem Jej tytuł mocno mnie zaintrygował. W zasadzie nie powinno być w tym nic dziwnego :) W piekarniku już przygotowywałam dania jednogarnkowe jak choćby wołowinę po burgundzku (klik). Ten przepis jednak zaciekawił mnie bogactwem składników i smaków i kolorów. Ananasa w zupie szczerze mówiąc też pierwszy raz jadłam :)  Danie doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach i imprezach. Doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycące. Przepis w którym dokonałam kilku zmian dzisiaj Wam prezentuję i bardzo gorąco polecam :)


Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1/2 kg cebuli
1 słoik (250ml) pieczarek marynowanych (odcedzonych)
1 puszka groszku konserwowego (z zalewą)
1 puszka ananasa w kawałkach (z zalewą)
1 puszka pomidorów krojonych
1 słoik (350ml) papryki konserwowej (z zalewą)
1 szkl keczupu łagodnego
3 łyżeczki curry
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
300g kwaśnej 18% śmietany
1 szkl wody+ 1-2 szkl wody (lub rosołu)



Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć. Oprószyć solą i pieprzem. Wrzucić do garnka (pozbawiony plastikowych elementów i nadający się do użycia w piekarniku). Na mięso wrzucamy kolejno: pokrojoną w kosteczkę cebulę, odcedzone i pokrojone w plastry pieczarki, groszek, pokrojonego w kostkę ananasa, pomidory, paprykę konserwową pokrojoną w kostkę (wszystko z zalewami) i keczup. Dodajemy przyprawy, zalewamy szklanką wody i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 2 godziny w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, stawiamy na gazie, dolewamy wodę lub rosół w ilości nam odpowiadającej. Gotujemy chwilkę (mięso powinno być mięciuteńkie), zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy do smaku. Zupa wychodzi gęsta, aromatyczna i pyszna. Podawać z pieczywem. Smacznego :)










7 komentarzy:

  1. Groszek konserwowy to ten z puszki i trzeba dac tez ta wode zalewe cala zawartosc puszki? zawsze myslalam ze w zalewie jest najwiecej konserwantow ;( i czy mozna zrobic wersje z kurczak/indyk? tutaj twoje mieska wyglada tak pysznie jak z kurczaka :) i zupka bardzo ladnie musze zrobic . dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak indyk też się nada ale trzeba skrócić czas pieczenia bo w kawałkach po dwóch godzinach się rozleci :) Groszek konserwowy tak jak napisałam cały wraz z zalewą :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Dzień dobry czy pieczarki mają być konserwowe? -zupa wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowane lub mogą tez być w zalewie naturalnej - tez takie gdzieś widziałam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. mogę to zrobić w naczyniu zaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że z powodzeniem :) Pod warunkiem, że naczynie żaroodporne jest wystarczająco duże

      Usuń
  4. Ugotowałam, mnie wyszła bardziej w kolorze czerwonym, dobra na drugi dzień (jak się już wszystko przegryzło). Być może następnym razem dodam tylko połowę puszki ananasa - ze względu na słodycz.
    Poza tym smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń