Zrobienie domowego majonezu jest banalnie proste. Zajmuje zaledwie moment, a jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tych wszystkich kupnych :) Delikatny, kremowy, po prostu pyszny!!! Już nigdy nie zechcecie sięgnąć po sklepowy. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Baaardzo Wam polecam :)
Składniki:
1 jajko (umyte i wyparzone)
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny
300ml oleju (np rzepakowego)
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Miksować na średnich obrotach a w trakcie ucierania powolutku wlewać cienką stróżką olej.
wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlac wszystkie składniki oprócz oleju i ucierać 1 min/obr.4 W trakcie ucierania przez otwór w pokrywie bardzo powoli wlewać olej.
Witam! Chcialam jeszcze spytac o "zupe z piekarnika" na ile ona jest porcji z podanego przez Pania przepisu i dla gosci w czym najlepiej podawac? W takich malych kubeczkach jak barszcz czerwony czy w czyms wiekszym?
OdpowiedzUsuńps. co do majonezu domowego ogladalam kiedys program jak na podhalu go robia tradycyjna metoda i najlepszy jest ucierany recznie :) ale trzeba sie nameczyc zeby tak dobrze utrzec i dodawali odrobinke musztardy do smaku :)
Co do zupy.... Powinno wystarczyć dla ok 10 osób. Podawać w zależności od możliwości i apetytu ;) Ja miałam takie miseczki a'la talerzyki ale nie takie jak na barszcz kokilki. W takich to chyba za mało ;) Chociaż nie wiem jakiej masz pojemności :) Na talerzach tez możesz podawać :)
UsuńCo do majonezu... Ja ręcznie już w kuchni nie ucieram nic :) Masło tez jak robię to robotem :) Majonez tak przygotowany wychodzi idealny. Musztardą regulujesz ostrość. W zależności od ilości i tego jakiej użyjesz majonez jest delikatniejszy lub ostrzejszy :) Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie co do zupy :) dzisiaj jade po zakupy i bede ja robic ale chcialam uzywc papryki , ktora sama robie taka zwykla marynowana w occie, czy z niej zalewe tez mam dawac? Zupa nie wychodzi jakas kwasna bo sie tego boje, ze kwasna octowa zalewa z pieczarek marynowanych i jeszcze z papryki :( a chce dzisiaj robic, pozdrawiam.
UsuńJa mam domową paprykę w zalewie z olejem i ona nie jest kwaśna. Sklepowych nie jadłam i nie wiem jak smakują. Jak będzie kwaśna octowa to oczywiście nie dawać tylko zastąpić rosołem
UsuńWitam ponownie :) a czy mozna prosic przepis na ta papryke w sloikach bo przejrzalam przetwory i nie widze jej ;( dziekuje
UsuńNie mam jej na blogu. W sezonie będę robiła dopiero, a słoiki mam od mamy.
Usuń