Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na serniczek, który powstał zupełnie przypadkiem z produktów które miałam w lodówce. Delikatny, kremowy, Po prostu pyszny! Wielbiciele tego rodzaju deserów się nie zawiodą :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
210g ciasteczek digestive
50g masła
Ciasteczka zmiksować, dodać miękkie masło i zmiksować raz jeszcze. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a spód wylepić masą ciasteczkową. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę serową:
1kg białego sera (wiaderkowy lub zmielony)
3 jajka
400g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki likieru advocat (klik)
1 budyń waniliowy w proszku (40g)
1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka)
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3 połówki brzoskwiń z puszki
Brzoskwinie pokroić w ósemki. Ułożyć je równo na dnie tortownicy na masie ciasteczkowej. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę serową wlać delikatnie (brzoskwinie i tak się lekko podniosą). Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140-150 stopni i piec kolejne 50 minut. Gotowy sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc (gdy będzie już sztywny zdjąć obręcz tortownicy by sernik "oddychał").
Składniki na brzoskwiniowy curd:
3 jajka
2 żółtka
1 połówka brzoskwini z puszki
2 łyżki syropu spod brzoskwiń z puszki
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
80g masła
Brzoskwinie zmiksować na idealne puree. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać
cukier, brzoskwinie i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać syrop i sok wyciśnięty z
cytryny.
Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu
podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i wystudzić.
ponadto:
2 połówki brzoskwiń z puszki
150g śmietany kremówki 36%
1 łyżka likieru advocat
listki mięty do dekoracji
Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją dokładnie na gładko z curdem brzoskwiniowym oraz likierem.Masę wyłożyć na dokładnie wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Udekorować dodatkowo listkami mięty.
Smacznego :)
oy nie pogardziłabym kawałeczkiem :D
OdpowiedzUsuńcudowny przepis !
OdpowiedzUsuńZapraszam www.chocolatehoney0.blogspot.com
Mmm, wygląda znakomicie, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny jest ten serniczek. Narobiłaś mi na niego ogromnej chęci. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest przepiękny, aż szkoda jeść!
OdpowiedzUsuńwitam, mam pytanie czy ten curd nakladamy dopiero po nocnym przechowaniu sernika?czy przed?dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńtak , po nocnym studzeniu. Pozdrawiam
Usuń