Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 stycznia 2015

Sernik waniliowy z brzoskwiniami i brzoskwiniowym curdem



Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na serniczek, który powstał zupełnie przypadkiem z produktów które miałam w lodówce. Delikatny, kremowy, Po prostu pyszny! Wielbiciele tego rodzaju deserów się nie zawiodą :) Bardzo Wam polecam :)

Składniki na spód:
210g ciasteczek digestive
50g masła

Ciasteczka zmiksować, dodać miękkie masło i zmiksować raz jeszcze. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a spód wylepić masą ciasteczkową. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut.


Składniki na masę serową:
1kg białego sera (wiaderkowy lub zmielony)
3 jajka
400g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki likieru advocat (klik)
1 budyń waniliowy w proszku (40g)
1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka)
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3 połówki brzoskwiń z puszki


Brzoskwinie pokroić w ósemki. Ułożyć je równo na dnie tortownicy na masie ciasteczkowej. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę serową wlać delikatnie (brzoskwinie i tak się lekko podniosą). Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140-150 stopni i piec kolejne 50 minut. Gotowy sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc (gdy będzie już sztywny zdjąć obręcz tortownicy by sernik "oddychał").

Składniki na brzoskwiniowy curd:
3 jajka
2 żółtka
1 połówka brzoskwini z puszki
2 łyżki syropu spod brzoskwiń z puszki
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
80g masła

Brzoskwinie zmiksować na idealne puree. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier, brzoskwinie i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać syrop i sok wyciśnięty z cytryny. Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i wystudzić.


ponadto:
2 połówki brzoskwiń z puszki
150g śmietany kremówki 36%
1 łyżka likieru advocat
listki mięty do dekoracji


Brzoskwinie pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją dokładnie na gładko z curdem brzoskwiniowym oraz likierem.Masę wyłożyć na dokładnie wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Udekorować dodatkowo listkami mięty.
Smacznego :)







7 komentarzy:

  1. oy nie pogardziłabym kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny przepis !
    Zapraszam www.chocolatehoney0.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny jest ten serniczek. Narobiłaś mi na niego ogromnej chęci. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten sernik jest przepiękny, aż szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, mam pytanie czy ten curd nakladamy dopiero po nocnym przechowaniu sernika?czy przed?dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , po nocnym studzeniu. Pozdrawiam

      Usuń