Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 stycznia 2015

Ciasto "Lion"



Oj narobiło mi się zaległości... Czasu jak na lekarstwo ostatnio :) Wpisy robię "na raty" znajdując kilkanaście minut codziennie wolnego :) I tak po kilku dniach składania w całość wrzucam dzisiejszy post :) Wiem że czekaliście na to ciasto :) Robi się błyskawicznie, nie wymaga pieczenia ale za to wymaga silnej woli by nie sięgać po kolejny kawałek :) To ciasto to istna bomba kaloryczna, ale zapewniam że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką "pychotkę" ;) Przepis znalazłam na blogu Zjem to i bardzo Wam polecam :)


Składniki:
ok. 54 szt herbatników maślanych
400g masy kajmakowej
3 szt batonów lion w mlecznej czekoladzie
750g serka mascarpone
4 łyżki + 2 łyżeczki cukru pudru
500g +150g śmietany kremówki 36%
50g tartej deserowej czekolady do posypania


Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć warstwę herbatników (u mnie wyszło trzy rzędy po 6 sztuk). Na nich rozsmarować masę kajmakową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
150g śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru. Dodać do lekko zmiksowanego serka mascarpone i dokładnie, ale krótko zmiksować. Do masy wmieszać pokrojone w kostkę batoniki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
500g śmietany ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Gotową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch posypać tartą gorzką lub deserową czekoladą. Schłodzić w lodówce przez noc. (Jeśli korzystacie ze śmietany 30% konieczne będzie dodanie śmietan fixów). 
Smacznego :)




 






13 komentarzy:

  1. robilam juz to ciasto i jest cudowne w smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. zjawiskowe ciacho:) musze sobie takie wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pychotka:) zrobie na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezu kochany, na noc takie cuda me oczy widzą?

    OdpowiedzUsuń
  5. Liony są pyszne , ale to ciasto wydaje się być nieziemsko dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. poprosze o nazwe tego serwisu kawowego, wpadł mi w oko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być przepyszne to ciasto:-) Z chęcią wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham Liony, już kocham to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama słodycz …….cud , miód. Polecam !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię te z Jutrzenki ale mogą być każde inne ;)

      Usuń
  11. Cudne to ciasto ! Z pewnością smakuje wspaniale :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń