Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 maja 2024

Zupa tajska z kurczakiem



Ulubiona zupa mojej córki :) Kurczak, cukinia, curry i imbir :)  Błyskawiczna w przygotowaniu, niekłopotliwa bardzo, bardzo aromatyczna. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Polecam bardzo :)


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka (ok 700g)
  • 4 łyżeczki pasty curry (lub 4 łyżeczki startego imbiru+2 ząbki czosnku + papryczka chili)
  • 1 duża cebula
  • 1,5 cukinii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 200g makaronu udon lub chow mein (pszenny lub ryżowe wedle upodobań)
  • 400ml mleczka kokosowego
  • kolendra
  • czerwona cebula
  • olej kokosowy

Kurczaka pokroić w kostkę, podobnie jak cukinię. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić pastę curry. Podsmażać chwilę,  następnie wrzucić kurczaka i smażyć 3 min. Po tym czasie dodać cebulę a następnie cukinie. Dodać sos rybny, cukier curry w proszku oraz bulion i gotować  chwilę. Następnie dodać przełamany na pół makaron i gotować 4-5 min. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Ewentualnie doprawić i zagotować. Podawać udekorowane czerwona cebulą i kolendrą. smacznego :)







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz