Ulubiona zupa mojej córki :) Kurczak, cukinia, curry i imbir :) Błyskawiczna w przygotowaniu, niekłopotliwa bardzo, bardzo aromatyczna. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Polecam bardzo :)
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka (ok 700g)
- 4 łyżeczki pasty curry (lub 4 łyżeczki startego imbiru+2 ząbki czosnku + papryczka chili)
- 1 duża cebula
- 1,5 cukinii
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- 200g makaronu udon lub chow mein (pszenny lub ryżowe wedle upodobań)
- 400ml mleczka kokosowego
- kolendra
- czerwona cebula
- olej kokosowy
Kurczaka pokroić w kostkę, podobnie jak cukinię. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić pastę curry. Podsmażać chwilę, następnie wrzucić kurczaka i smażyć 3 min. Po tym czasie dodać cebulę a następnie cukinie. Dodać sos rybny, cukier curry w proszku oraz bulion i gotować chwilę. Następnie dodać przełamany na pół makaron i gotować 4-5 min. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Ewentualnie doprawić i zagotować. Podawać udekorowane czerwona cebulą i kolendrą. smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz