Chrupiące ciasto francuskie w duecie z delikatnym łososiem, koperkiem i śmietaną to idealne połączenie smaków. Wykwintnie, pysznie i szybko. Przygotowanie tego dania nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Przez kolejne 25 kiedy jest w piekarniku zdążycie nakryć do stołu.
Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Agaty. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
350-400g fileta z łososia
1 pęczek szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
sól, pieprz
przyprawa do ryb Knorr
roztrzepane jajko do posmarowania
płatki migdałów do posypania
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Na nim ułożyć oprószonego solą, pieprzem i przyprawą do ryb łososia.
Śmietanę wymieszać z koperkiem, musztardą, sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Ułożyć na łososiu. Polać sosem śmietanowym.
Całość przykryć drugim blatem ciasta francuskiego i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdalów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni góra dół) i piec 25 minut. Podawać od razu.
Smacznego :)