Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 kwietnia 2019

Zupa rybna z krewetkami



Wspomnienie moich ostatnich wakacji nad morzem.... Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa rybna. Możecie ją zrobić z dowolnych ryb - z samego karpia tez będzie cudowna :) Nie rezygnujcie jednak z krewetek - nadają fantastycznego posmaku. W taką pogodę jak dzisiaj - idealna :)
Szybka i prosta w przygotowaniu. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
1puszka mleczka kokosowego (ok400g)
300g łososia
250g krewetek
300g polędwicy z dorsza
250g fileta z karpia
1,5l bulionu rybnego lub warzywnego
400g krojonych pomidorów w puszcze
2 pomidory
1 marchewka
190g przecieru pomidorowego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
koperek
szczypiorek
natka pietruszki
masło lub oliwa
sól, pieprz


Jeśli korzystamy z całych ryb to dokładnie je wyfiletować. Na ościach ugotować bulion rybny.
Jeżeli korzystamy z filetów to możemy się wspomóc bulionem warzywnym.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Bulion, mleczko kokosowe, poszarpane kawałki ryb, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka. Gotować ok 30 minut. po ok. 15 dodać pokrojoną w talarki marchewkę, pomidory z puszki, przecier i obranego pokrojonego pomidora.  Gotować do miękkości.
Krewetki usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić do zupy, dodać pokrojony drobno koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Podawać z pieczywem.
Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat takiego połączenia ryby jeszcze nie miałam nigdy okazji jeść. W sumie ja najchętniej przygotowuję przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba. Tym bardziej, że większość z nas ją w końcu lubi.

    OdpowiedzUsuń