Dzisiaj zapraszam Was na przepysznego królika. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz-amator :) Jedyne czego potrzebujecie , to tylko świeżych ziół i dobrego białego wina. Przepis znalazłam w książce "Kocham Toskanię" Giulie Scarpaleggia. Powiem Wam, że do tej pory nie często zdarzało mi się go jeść. Delikatne, idealnie mięciuteńkie mięso... bardzo, bardzo nam smakowało i bardzo Wam polecam.
Składniki:
1 tuszka królika (ok.1200-1300g)
1 cytryna
oliwa
świeży rozmaryn
świeża szałwia
1/2 szkl. białego wina półwytrawnego
sól
pieprz
Królika dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Do miski wlać wodę i wycisnąć do niej sok z cytryny. Królik powinien być cały zanurzony przez ok. 10 minut.
Do rondla lub garnka wlać oliwę. Nie żałować ;) Tak ok 1,5-2 cm Królika bez zbytniego odsączania z wody przełożyć do rondla z jeszcze zimną oliwą. Dodać posiekaną szałwię, rozmaryn oraz oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić ok 25-30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować. Przysmażyć, zalać winem i znów chwilę odparować. Królik powinien być już gotowy, mięciuteńki i rozpływający się. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego :)
Przy okazji chciałabym Was poinformować, że od początku października pojawiła się w sprzedaży nowa limitowana seria wody San Pellegrino - "Are You a real Foodie?”
Równocześnie z jej pojawieniem się na rynku stratuje kampania pod tym samym tytułem. Zachęca ona miłośników dobrego jedzenia do wspólnego gotowania i celebrowania sztuki kulinarnej.
San Pellegrino to marka o ponad stuletniej tradycji, która jest ambasadorem „live in Italian”. Promuje na całym świecie aspekty włoskiego życia czyli tradycję, pasje, miłość i dzielenie się tym co najlepsze przy stole.
"Are You a real Foodie?” zaprasza do wspólnego gotowania i radości płynącej z jedzenia.
Limitowana seria dostępna jest w butelkach 1litrowych.
Oficjalnym partnerem akcji w Polsce jest sklep Smaki Południa
Zapraszam Was do odwiedzenia strony Real Foodie San Pellegrino
Znajdziecie tam wiele cudownych przepisów zarówno amatorów jak i profesjonalnych kucharzy z całego świata.
Zasiądźcie przy wspólnym stole i cieszcie się cudownym smakiem pysznego jedzenia i wody SanPellegrino.