Fenomenalny! Szczerze mówiąc to jedyne co przychodzi mi na myśl, by opisać jego smak. Cudownie kremowy, absolutnie pyszny! Powiem Wam tylko że smakował osobom które generalnie serników nie lubią ;) Sernik powstał z okazji urodzin męża, który nie chciał klasycznego torcika. Serniki kocha - stąd taki wybór ;) Podobny sernik był już na blogu (klik). Wówczas robiony był z czekolady, a wierzch pokryty miał warstwą musu z białej czekolady. Dzisiejszy robiłam z trufli. Wybierzcie koniecznie te dobrej jakości, kremowe mocno czekoladowe, bo to one nadają smak. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
210g ciasteczek owsianych digestive
50g miękkiego masła
Ciasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dodać masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki:
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
400g mleka skondensowanego słodzonego
100g kremówki 30-36%
3 jajka
4 łyżki rumu
3 łyżki kakao
200g trufli (u mnie kawowo-czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli wodnej)
warstwa śmietanowa:
200 ml śmietany kwaśnej 12-18%
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu
uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na ciasteczkowy spód masę serową.Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Po tym
czasie wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i
dokładnie rozprowadzić na wierzchu sernika. Wstawić ponownie do
piekarnika do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i
wystudzić. a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdjąć obręcz by sernik "pooddychał".
Składniki na bitą śmietanę:
330 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
kakao do oprószenia
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Gdy będzie już sztywna przełożyć do worka cukierniczego (tylka 1M) i udekorować sernik. Wierzch oprószyć lekko kakao.
Smacznego :)
Smacznego :)
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńIdealna konsystencja! :)
OdpowiedzUsuńRozumiem ,że te wszystkie składniki łącznie z serem należy zmiksować ,nie zachowując żadnej kolejności ?
OdpowiedzUsuńWsypać wszystko do miski i miksować ?
dokładnie tak :)
UsuńMoże i jak zrobię taki sernik :) Akurat na tygodniu mam urodziny xD
OdpowiedzUsuń