Dzisiaj proponuję Wam przepyszne precle przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. Ich wykonanie oraz smak przypomina nieco bajgle (klik).
Podobne jest też ich przygotowywanie - przed pieczeniem w piekarniku w
wysokiej temperaturze najpierw się je wstępnie obgotowuje w wodzie z
dodatkiem sody. Precle wychodzą pyszne o sprężystym mięciuteńkim środku.
W zależności od tego jakich użyjemy dodatków mogą być na słodko lub
słono. U mnie obydwie ich wersje cieszyły się popularnością ;) Przepis
znaleziony na blogu Moje Wypieki - polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto (8 dużych precli):
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
56 g roztopionego masła
do obgotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sól morska, mak, posiekane orzechy lub migdały do posypania
w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone masło do posmarowania precli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli korzystamy z drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z cukrem, odrobiną mąki i wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać cukier, wodę i sól oraz na koniec roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),
Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.
Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Te na słono posypać makiem, sezamem lub solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane żółtkiem).
Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smacznego :)
Składniki na ciasto (8 dużych precli):
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
56 g roztopionego masła
do obgotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sól morska, mak, posiekane orzechy lub migdały do posypania
w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone masło do posmarowania precli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli korzystamy z drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z cukrem, odrobiną mąki i wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać cukier, wodę i sól oraz na koniec roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),
Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.
Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Te na słono posypać makiem, sezamem lub solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane żółtkiem).
Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smacznego :)
Od dawna mam ochotę takie zrobić, tylko ta cała zabawa z obgotowywaniem mnie zniechęca... Tobie wyszły piękne :)
OdpowiedzUsuńcynamon + ciasto = coś pysznego
OdpowiedzUsuńA czy to mi się nie rozwali po wrzuceniu do wrzątku? Pięknie wyglądają, ale boję się,że mi to nie wyjdzie.Jutro robię pierwsze podejście!
OdpowiedzUsuńNic się nie rozklei :) Ciasto bardzo ładnie się układa i trzyma ;)
Usuń