Pyszny idealny na kanapki karczek pieczony w bardzo podobny sposób jak rolada boczkowa (klik) z tą różnica że dodatkowo jego wierzch posmarowałam musztardą francuską z pełnym ziarnem gorczycy. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
ok. 1,5 kg karczku
1,5 - 2 płaskie łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
odrobina pieprzu
odrobina pieprzu
2 kopiate łyżeczki musztardy francuskiej
W moździerzu utrzeć dokładnie wszystkie przyprawy i natrzeć nimi
dokładnie karczek. Wierzch karczku dodatkowo posmarować musztardą francuską i
wsadzić do rękawa do pieczenia dokładnie zawiązując z obydwu stron. Karczek wsadzić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie karczek w rękawie umieszczamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temp. 200 stopni.
Po tym czasie przecinamy rękaw i lekko go rozchylamy. Karczek wstawiamy
ponownie na 15 minut tym razem na opiekanie. Upieczony karczek wystudzić i
kroić.
Smacznego :)
ciekawy pomysł na karczek:) ja zazwyczaj robię w piwnej marynacie:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zakupiłam karczek i idę marnować;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpieklam karczek z musztardą, przepis prosty, a musztarda daje takiego fajnego "pazura" potrawie, dzięki za umieszczenie przepisu : )
OdpowiedzUsuń