Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 maja 2014

Karczek pieczony w musztardzie francuskiej na kanapki


Pyszny idealny na kanapki karczek pieczony w bardzo podobny sposób jak rolada boczkowa (klik) z tą różnica że dodatkowo jego wierzch posmarowałam musztardą francuską z pełnym ziarnem gorczycy. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki:
ok. 1,5 kg karczku
1,5 - 2 płaskie łyżki soli
3 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
odrobina pieprzu
2 kopiate łyżeczki musztardy francuskiej 



W moździerzu utrzeć dokładnie wszystkie przyprawy i natrzeć nimi dokładnie karczek. Wierzch karczku dodatkowo posmarować musztardą francuską i wsadzić do rękawa do pieczenia dokładnie zawiązując z obydwu stron. Karczek wsadzić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie karczek w rękawie umieszczamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temp. 200 stopni. Po tym czasie przecinamy rękaw i lekko go rozchylamy. Karczek wstawiamy ponownie na 15 minut tym razem na opiekanie. Upieczony karczek wystudzić i kroić. 
Smacznego :)






3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na karczek:) ja zazwyczaj robię w piwnej marynacie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zakupiłam karczek i idę marnować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń