Pyszna przekąska, która pasuje nie tylko na romantyczną kolację, ale także doskonale sprawdzi się na imprezowym stole. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana i trudna do zrobienia. Robi się szybko i fantastycznie smakuje :) Skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Lepszy smak, troszkę dodałam i polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
450g szpinaku mrożonego
2 łyżki masła (30g)
1-2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
1-2 ząbki czosnku
4 jajka
1-2 łyżki tartego parmezanu
1-2 łyżki tartego parmezanu
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Szpinak odmrozić i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić
przeciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażać, dodać szpinak szpinak.
Podsmażać ok 10 minut. Dodać masło i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z
ognia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Na koniec dodać ubita na sztywno pianę z białek. Doprawić.
Blaszkę
23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. lekko go natłuścić. Wyłożyć masę
szpinakowa i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12
minut aż szpinak się zetnie.
Upieczony
szpinak posypać parmezanem. Przykryć papierem do pieczenia i odwrócić
tak by warstwa z serem znalazła się na dole a papier na którym szpinak
się piekł na górze. Tak przykryty zostawić do wystygnięcia.
Po wystudzeniu zdjąć delikatnie papier.
ponadto:
300-400g serka śmietankowego kremowego (typu philadelphia lub smakowy)
250g wędzonego łososia w plastrach
kiełki (np brokułu lub ostrzejsze rzodkiewki)
pomidorki koktajlowe
ćwiartki cytryny
Smacznego :)
Jaki rewelacyjny przepis:-) Dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńa kiedy wyniki łososiowego konkursu? :)
OdpowiedzUsuńbyły już ogłoszone zgodnie z planem ;) http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/konkurs-z-firma-suempol.html
UsuńUuuu. Dobre dietetyczne jedzonko <3 Na pewno kiedyś zrobię !
OdpowiedzUsuńna piknik w sam raz! :)
OdpowiedzUsuńZrobiona, czekam na rezultat😊
OdpowiedzUsuń