Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 kwietnia 2017

Kruchuteńkie ciasto z malinami i budyniową pianką



Zapraszam Was dzisiaj na cudownie kruchuteńkie i delikatne ciasto z malinami i pianką waniliową.
Ciasto robi się błyskawicznie i praktycznie nie ma możliwości, by się nie udało. Ciasto idealne do niedzielnej kawki. Przepis dostałam od mojej koleżanki, która znalazła go na stronie Moje Wypieki. Dziękuję Ci Martuś :)  A Wam bardzo, bardzo polecam :)


Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej lub krupczatki
250g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Kruche ciasto można z powodzeniem przygotować sobie dzień wcześniej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko posiekać. Można to zrobić za pomocą malaksera. Podzielić na dwie części 60% i 40% Wstawić do zamrażalnika na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Blaszkę 33x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wysypać na dnie blaszki. Lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Wystudzić


Składniki na budyniową piankę:
5 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
2 opakowania (2x40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 szkl oleju słonecznikowego lub rzepakowego

ponadto:
500g malin (jeśli są mrożone to nie rozmrażać)



Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie, gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać proszek budyniowy, a na koniec olej. Zmiksować dokładnie.
Na wystudzony spód wyłożyć piane budyniową. Na jej wierzchu delikatnie poukładać maliny otworkami do góry. Lekko docisnąć. Na koniec zetrzeć drugą część ciasta na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni ok 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić. A na koniec oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)








6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i wysmienicie smakuje, naprawe niebo w gebie

      Usuń
    2. i wysmienicie smakuje, naprawe niebo w gebie

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Wygląda pięknie a smakuje zapewne wybornie. Na pewno skorzystam z tego przepisu, bo uwielbiam maliny i kruche ciasto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. przymierzam się do upieczenia jutro, dlatego pytanie: mam maliny mrożone, powinnam przez to dłużej piec?

    OdpowiedzUsuń