Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 kwietnia 2017

Ciasto tortowe "Lucynka"


Cudowne delikatne, orzeźwiające ciasto. Proste choć pracochłonne. Wymaga bowiem osobnego przygotowania i upieczenia poszczególnych blatów. Orzechy, mak, kokos przełożone delikatnym śmietanowym kremem. Idealna propozycja na wykwintne ciasto lub tort. Przepis znalazłam na stronie Tysiąc smaków. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na 1 biszkopt:
3 jajka

szczypta soli
1/2 szkl cukru
4 łyżki wody
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl posiekanych orzechów
1/2 szkl maku
1/2 szkl wiórek kokosowych

Będziemy potrzebować trzy blaty. Jeden orzechowy, drugi makowy a trzeci kokosowy. Składniki na biszkopt potrzebujemy więc w ilości x3. Podana ilość składników dotyczy przygotowania jednego blatu. Do każdego dodajemy inny dodatek w postaci maku, orzechów i kokosu.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Gdy masa już będzie sztywna i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać wodę i zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Blachę (23x33) lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 35minut. Po upieczeniu chwilę odczekać, a gdy przestygnie przełożyć na kratkę i delikatnie zdjąć papier.
W podobny sposób upiec blat makowy i kokosowy. Wystudzić.

Składniki na poncz:
sok z 1 cytryny
1 szkl ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Składniki na krem:
2x 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 galaretki w dwóch różnych kolorach ( u mnie agrest i malina)
2 szkl wrzątku

ponadto:
kokos do posypania


Galaretki rozpuścić (każdą w szklance wrzątku). Wymieszać wystudzić.
500 ml śmietany ubić na sztywno. Gdy jest już gotowa wlać powoli zimną ale jeszcze płynną galaretkę i wymieszać, a następnie delikatnie zmiksować tylko do połączenia składników. Odłożyć dwie łyżki kremu.

Blaszkę w której piekły się biszkopty wyłożyć świeżym papierem. Ułożyć orzechowy blat i naponczować go 1/3 szkl ponczu. Na niego wyłożyć masę i wyrównać. Wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wyłożyć naponczowany blat makowy i znów umieścić w lodówce.

Przygotować drugą porcję kremu z drugiego koloru galaretki i śmietany. Z niego również odłożyć dwie łyżki i wmieszać do wcześniej odłożonego.

Ciasto wyjąc z lodówki. Wyłożyć przygotowany krem. Przykryć trzecim naponczowanym kokosowym blatem. Wierzch posmarować wcześniej odłożonym kremem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić. Smacznego :)



 


2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne choć rzeczywiście pracochłonne, ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne! Ale czasu trochę mu trzeba poświęcić...

    OdpowiedzUsuń