Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 lutego 2017

Lany chrust



Przepis dla spóźnialskich i tych co nie lubią godzinami siedzieć w kuchni i przygotowywać słodkości tłustoczwartkowe ;) Chrust lany robi się w kilka chwil i w podobnym tempie również znika. Cudownie chrupiący, silnie uzależniający :) Przepis znaleziony na Przepisy tradycyjne. Baaardzo Wam polecam :)



Składniki:
2 jajka

szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
100 ml mleka
1 kieliszek rumu
140g mąki pszennej

ponadto:
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do oprószenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać rum i mąkę i dokładnie zmiksować . Na koniec wmieszać pianę z białek.
W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto przelać do worka cukierniczego z końcówką okrągłą o średnicy 3-5mm. Może tez być buteleczka po pustym keczupie lub buteleczka dekoratorska ;) Ciasto wlewać na rozgrzany tłuszcz powolutku i delikatnie robiąc dowolne zawijasy lub ślimaczki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu :)










7 komentarzy:

  1. A co jesli.jie mam rumu?monzna czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brandy, spirytus, koniak... cokolwiek wysokoprocentowego ;)

      Usuń
  2. świetny pomysł :) ja zjadłam 2 pączki i na dziś wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam je w wakacje wyszły super Wyciskałam inną koncówką tylko
    Przepis polecam

    OdpowiedzUsuń