Bardzo klasyczne smaki. Wszystkie ulubione :) Kajmak, czekolada i nieśmiertelna masa karpatkowa. Ich połączenie smakuje równie dobrze :) Ciasto szybkie, proste. Doskonałe zarówno do niedzielnej kawki jak i na imprezę :) Jeden biszkopt przekrojony na trzy cieniuteńkie blaty to jedyna trudność w jego przygotowaniu. Krem karpatkowy nie powinien nikomu sprawić kłopotu, podobnie jak ten kajmakowo-czekoladowy. Skuście się a nie pożałujecie :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
8 jajek
szczypta soli
200g cukru
1/4 szkl kakao
180g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli partiami dodawać cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać powolutku mieszając bardzo delikatnie. Blaszkę (23x33) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez 35 minut. Upieczony biszkopt lekko przestudzić a następnie przełożyć na kratkę i zdjąć papier. Wystudzony wyrównać (delikatnie ściąć ewentualną "górkę". Przekroić wzdłuż na trzy blaty (wyjdą cieniutkie więc robić to powoli i delikatnie by ich nie poszarpać).
Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła
Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu
zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze
zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć
woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całość zmiksować na gładki krem, a następnie podzielić na dwie części.Składniki na krem czekoladowy:
1 puszka masy kajmakowej o smaku advocat (400g)
3 łyżki kakao
100g masła
ponadto:
100g tartej czekolady gorzkiej
Masło zmiksować. Dodawać powoli masę kajmakową. (Jeśli nie macie masy o smaku advocata - użyjcie klasycznej a dodajcie 2-3 łyżki likieru). Następnie dodać kakao i dokładnie zmiksować.
Blaszkę w której piekł się biszkopt wyłożyć świeżym papierem.
Ułożyć pierwszy blat i rozsmarować na nim połowę masy karpatkowej. Następnie przykrywamy drugim blatem i wykładamy druga połowę masy. Wyrównać i przykryć ostatnim trzecim blatem.
Na wierzchu rozsmarować masę kajmakowo-czekoladową i posypać tartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :)
Ale bym go zjadła))
OdpowiedzUsuńTakie ciacho mogłabym jeść, i jeść, i jeść... :)
OdpowiedzUsuńA co z zoltkami w biszkopcie? W skladnikach jest 8 jajek, a potem mowa tylko o bialkach;-)
OdpowiedzUsuńDziekuję za czujność ;) Dodajemy zaraz po ubiciu na sztywno z cukrem. Po jednym cały czas miksując. Już dopisałam :)
Usuń