Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 lipca 2014

Tarta z bobem i boczkiem na serowo cebulowym farszu


Dzisiejszy obiad zniknął błyskawicznie... Dobrze, że zdjęcie zdążyłam zrobić ;) Pyszne chrupiące ciasto francuskie z kremowym serowo-cebulowym farszem i całym mnóstwem bobu. Oj baaardzo smaczne to było ;) Początkowo miało to być coś zupełnie innego - obmyślałam jakąś lekka tartę... (Asiu - wybacz mi - nie tym razem ;) ) ale jako że muszę powolutku opróżniać lodówkę z produktów w związku z wyjazdem powstało całe mnóstwo pysznego zapieczonego sera :) Jeśli podobnie jak my lubicie takie smaki skuście się na nią koniecznie... a zapach.... pachnie cudownie :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
400g ugotowanego już i obranego bobu
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
300g żółtego sera
2 żółtka
4 łyżki śmietany 12-18%
1 kopiata łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 cebule
100g boczku wędzonego

ponadto:
1 żółtko do posmarowania

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwinąć i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Boki podwinąć na całej ich długości na grubość ok 1 cm.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Boczek pokroić w kostkę i również podsmażyć.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego żółtka, musztardę, śmietanę, koperek. Doprawić solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulę i wymieszać.
Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wylać masę serowo-śmietanową i dokładnie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć równomiernie boczek i bób. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Smacznego :)

  

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :-) i mój ukochany bób :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wow super:) muuuuszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i taka sezonowa z tym bobem. Świetny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo spodobał mi się ten przepis. Tarta się już piecze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, musiała być pyszna :) U mnie z bobem taki problem, że znika zaraz po ugotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń