Moje ulubione ucierane ciasto. Pojawiło się już na blogu w wersji z truskawkami (klik). Jest cudowne, delikatne i puszyste. O tej porze roku idealne ze śliwkami. A jak śliwki to musi być i kruszonka. Całość dodatkowo posypana chrupiącymi migdałami. Ciasto zniknęło w zasadzie jeszcze ciepłe... Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
300g miękkiego masła
270g cukru
300g mąki tortowej
90g mąki ziemniaczanej
6 jajek
1,5 łyżeczki octu winnego białego
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 800g wydrylowanych śliwek
Masło utrzeć dokładnie z cukrem i wanilią. Do utartej masy dodawać
kolejno po jednym jajku. Następnie dodać ocet oraz wymieszane mąki z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Blaszkę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, a na wierzch poukładać przekrojone na pół śliwki stroną ze skórką ciasta.
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki płatków migdałów
Mąki, cukier, masło bardzo dokładnie wyrobić. Do kruszonki dodac 2 łyżki (ok. połowy) migdałów i delikatnie wymieszać.
Kruszonką posypać dokładnie ciasto na którym mamy już ułożone śliwki. Dodatkowo wierzch posypujemy pozostałymi dwoma łyżkami płatków migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut w temp. 180
stopni.
Witam. Czy masło mogę zastapić oliwą? Ile wtedy mam jej dodać? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie zastępowałam masła oliwą w tym przepisie. Masło nadaje cudownego śmietankowego posmaku. Jeśli jednak zdecydujemy się zastąpić należy dać jej również 300g
UsuńPozdrawiam
Faktycznie widać, że bardzo, bardzo puszyste! Mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje to ciacho! ; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na lato!
bardzo, bardzo dobre... z każdymi owocami pyszniaste. Zawsze polecam to proste ciacho jak ktoś mi się pyta o pychotę z owocami
OdpowiedzUsuń--
http://kawawszklance.blogspot.com/
Mmm, wygląda po prostu pysznie! :)
OdpowiedzUsuń