Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 lipca 2014

Tort czekoladowo-kajmakowo-fistaszkowy



Dzisiaj pragnę się z Wami podzielić przepisem na torcik jaki powstał z okazji imienin mojej babci. Nieskromnie muszę przyznać, że wyszło przepysznie.... Biszkopt taki jak w publikowanym już torcie truskawkowo-czekoladowym (klik), przełożyłam dwoma masami: mocno czekoladową oraz kajmakową z dodatkiem mielonych orzeszków ziemnych (masła orzechowego). Całość wyszła genialnie więc dzielę się z Wami :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu (zwykły spirytusowy 10%)

Mąki i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno z solą. Następnie dodawać partiami cukier nie przerywając miksowania. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Żółtka umieścić w większej miseczce, wsypać do nich proszek do pieczenia i ocet. Szybko i energicznie mieszać do momentu aż powstanie nam gęsta jasna puszysta masa. Dodać je do białek i zmiksować a następnie wsypać przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Upieczony biszkopt rozpiąć z obręczy i wyjąć z tortownicy odkładając go "do góry dnem". Wystudzić na kratce. Najlepiej upiec go dzień wcześniej a dnia następnego pokroić go na trzy krążki (trzy blaty). Ścinki zmiksować (posłużą do obsypania boków tortu).
 

Składniki na krem czekoladowy:
300g czekolady deserowej
330ml śmietany kremówki 30-36%

Czekoladę połamać na kawałeczki. Rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić. Kilka jej łyżek dodać do czekolady a następnie całośc delikatnie wmiksować do kremówki. Dokładnie schłodzić.


Składniki na krem kajmakowo-fistaszkowy
130g orzeszków ziemnych
20g masła 82%
250g serka mascarpone
250ml  śmietany kremówki 30-36% 
200g masy kajmakowej
1 łyżeczka żelatyny+2 łyżeczki wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Orzeszki zmiksować na gładka masę, dodać masło i zmiksować raz jeszcze.

Serek zmiksować razem z kremówką na gęstą masę, dodać kajmak i miksować jeszcze chwilę. Dodać fistaszkowy krem. Żelatynę rozpuścić w kapieli wodnej lub wstawić ją na kilka sekund do mikrofalówki. Dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość dodać do masy kajmakowej. Zmiksować krótko.

Składniki na poncz:
3/4 garnuszka ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Biszkopt przekroić na trzy krążki. Naponczować je. Dolny krążek biszkoptu zapinamy w obręcz tortową i wykładamy na niego w całości masę czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim naponczowanym krążkiem. Następnie wykładamy 3/4 masy kajmakowej i przykrywamy ostatnim naponczowanym krążkiem. Wstawiamy na kilka godzin celem schłodzenia.

Po tym czasie zdejmujemy obręcz. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu. Dowolnie dekorujemy (u mnie opłatek+zmiksowane ścinki biszkopta na bok).
Smacznego :)











5 komentarzy: