Sezon na truskawki w pełni :) Uwielbiam je pod każdą postacią i nawet średnio mi przeszkadza fakt że mocno mnie uczulają ;). Do niespiesznej kawy w sobotnie popołudnie najlepiej smakują w ucieranym cieście :) To dzisiejsze jest zdecydowanie jednym z najlepszych ciast z owocami jakie ostatnio jadłam. Mięciuteńkie i puszyste znika błyskwicznie. Przepis znaleziony u Liski. Polecam baaaardzo :)
Składniki:
200g miękkiego masła
180-200g cukru
200g mąki tortowej
60g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600g obranych truskawek
Masło utrzeć dokładnie z cukrem i wanilią. Do utartej masy dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać ocet oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Tortownicę z kominem (o średnicy 26 cm) lub prostokatną (25x20) dokładnie natłuścić i wysypać kaszą manną. Wylać na nią ciasto, a na wierzch poukładać truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
najlepsze, co może być!
OdpowiedzUsuńMnóstwo owocó i miękkie ciasto - o tak, pyszności!:)
OdpowiedzUsuńLubię takie:)
OdpowiedzUsuńWidać, że jest pyszne i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, kojarzy mi sie z domem rodzinnym!
OdpowiedzUsuńO tak, to jest to, co lubię! Ciasto szybki i pyszne, czyli idealne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sezon na truskawki więc ciasto z truskawkami - szkoda jednak ze ten sezon trwa tylko parę tygodni :)
OdpowiedzUsuńprosze pisac jak robic zebi truskawki zostali na werzchu
OdpowiedzUsuńjenkuye
w tym cieście owoce lekko się utopią. Można zastosować sztuczkę podobną do tej przy bakalich w ciastach - a mianowicie lekko obtoczyć owoce w niewielkiej ilości mąki (owoce nie mogą być mokre). W keksach nie opadna na dno a w owocowych powinny być u góry ciasta:)
Usuńzjadłabym takie ciasto, bardzo lubię je robić gdy jest sezon an truskawki:)
OdpowiedzUsuń