Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 maja 2012

Bajgle z wędzonym łososiem i kawiorem





Kolejna ciekawa propozycja imprezowa. Pyszne mięciuteńkie bajgle przełożone koperkowym twarożkiem i obłożone plastrami wędzonego łososia. Pysznie smakują i szybciutko znikają  :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na 8 szt bajgli:
150 ml letniego mleka
20g drożdży
25 ml oleju
1 łyżka cukru
2 szczypty soli
300g mąki
1 jajko
1 żółtko do posmarowania


Drożdże wymieszać z mlekiem, olejem, solą i cukrem i odstawić na chwilę. Do zaczynu dodać przesianą mąkę i jajko i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej ulepić coś w rodzaju bułeczki i palcem zrobić dziurki w samym środku tak by powstały obręcze. Odstawić na 10-15 minut celem napuszenia. Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  W szerokim garnku zagotować ok. 4 litry wody. Wkładać po dwa bajgle i obgotować po ok 1 min. Wyjąć i układać na wcześniej przygotowanej blasze. Posmarować je rozmąconym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30minut na złoto. Po upieczeniu wyjąc i studzić na kratce.


Składnki na pastę:
300g twarożku śmietankowego ( u mnie President)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
szczypta pieprzu i soli
8 plasterków wędzonego łososia
4 łyżki kawioru np z pstrąga (opcjonalnie)
koperek i oliwki do przybrania


Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Twaróg utrzeć dokładnie z sokiem cytrynowym i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Ostudzone bajgle przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarować twarożkiem, na nim ułożyć plaster łososia i ewentualnie kawior. Przybrać koperkiem.
Smacznego :)

 


źródło inspiracji: "Muffiny"


4 komentarze:

  1. Ja to bez kawioru poproszę, ale z łososiem jak najbardziej!:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I z łososiem, i z serkiem, i na słodko - bajgle to świetny pomysł na śniadanie albo przekąskę. Idealne z kawą. W Stanach ludzie je uwielbiają we wszelkich formach! :)
    Zapraszam do lektury historii żydowskiego bajgla, który zrobił karierę za oceanem... http://americanica.wordpress.com/2012/05/10/o-bajglach/

    OdpowiedzUsuń