Banica to rodzaj bułgarskiej przekąski wykonanej z cieniutkich płatów ciasta o nazwie kori, a nadziewana jest zazwyczaj serm sirene lub solan. Wykonanie pysznej banicy jest na prawdę proste i szybkie pod warunkiem, że trzymamy się podstawowej zasady: ciasto musi być rozwałkowane tak cieniutko że można przez nie czytać książkę :) Wałkujemy je na natłuszczonym olejem blacie (nigdy nie podsypujemy mąką (!) Przepis na farsz pochodzi z tej strony, natomiast ciasto znalazłam w archiwalnym wydaniu "Świat na widelcu" 2/2001. Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
szczypta soli
ok. 3/4 szkl. ciepłej wody (wlewamy stopniowo)
Składniki na farsz:
400-500g sera feta (idealny był by sirene)
2 jajka
100ml mleka
papryka słodka
2 ząbki czosnku
szczypta chili lub kawałeczek drobno pokrojonej czuszki
ponadto:
70-80g roztopionego masła
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Powinno nam wyjść gładkie i elastyczne ciasto idealnie odchodzące od miski. Szczerze mówiąc najlepiej wykonać tę czynność malakserem wlewając wodę stopniowo (!). Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej lepimy kulkę którą dokładnie dookoła smarujemy olejem. Wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem na min. 30 minut.
Składniki na farsz bardzo dokładnie miksujemy na gładko.
Blat dokładnie smarujemy olejem. Bierzemy pierwszą kulkę ciasta, formujemy w rękach coś na kształt prostokąta i dokładnie rozwałkowujemy go na niemalże przeźroczysty płat ciasta. Nałożyć 1/4 farszu serowego i rozsmarować zostawiając wzdłuż dłuższego boku ok 2-3 cm nieposmarowane ciasto. Następnie zwijamy jak roladę i układamy zawijając rulon "w ślimaka" od środka natłuszczonej tortownicy (24 cm) . Następnie identycznie postępujemy z drugą kulką ciasta doklejając rulon do poprzedniego. Całość polewamy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 40 min w temp. 220 stopni do momentu zezłocenia. Podajemy jak kto lubi solo, z szopską sałatą (klik) lub sosem tzatziki (klik)
Z podanej porcji wychodzą dwie banice o średnicy 24 cm. Można też jednorazowo zrobić ze wszystkich 4 części ciasta, ale wówczas należy wydłużyć nieco czas pieczenia i zwiększyć tortownicę ;)
Smacznego:)
Z podanej porcji wychodzą dwie banice o średnicy 24 cm. Można też jednorazowo zrobić ze wszystkich 4 części ciasta, ale wówczas należy wydłużyć nieco czas pieczenia i zwiększyć tortownicę ;)
Smacznego:)
Nie znałam takiego cuda! wspaniałe!!1
OdpowiedzUsuńsuper danie pieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci na prawdę idealnie!
OdpowiedzUsuńAlez to oblednie wyglada! Moze i troche pracochlonne, ale chyba warto :)
OdpowiedzUsuńNigdy o takim czymś nie słyszałam, ale wygląda powalająco;) Z serem feta na pewno by mi posmakowało;)
OdpowiedzUsuńUroczy ślimaczek :D
OdpowiedzUsuńTo dopiero nowość! Z pewnością wypróbujemy!
OdpowiedzUsuńsmaczny ślimak:) jadłam coś podobnego, świetne :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo! Już choruję na tego ślimaka :)
OdpowiedzUsuńJak ona cudownie wygląda! Mniam,mniam.Śliczny ślimaczek:)
OdpowiedzUsuńale to musi byc pyszne .. musze zrobic:)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo mi się ten 'ślimak' podoba:) I wiem, że przy najbliższej okazji go zrobię:) Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń