Uwielbiam botwinkę :) To jedno z najlepszych wiosennych warzyw na które zawsze czekam z niecierpliwością. Jeśli podobnie jak ja podzielacie mój pogląd - taka wersja zabielana powinna Wam posmakować. Bardzo klasycznie tak po mojemu :) Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
2 pęczki botwinki (4-5 buraczków)
1 litr bulionu drobiowego
pęczek koperku
1/2 łyżki zielonej pietruszki
sól
ok. 1/2-1 łyżeczki cukru
sok z 1 cytryny
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
Botwinkę umyć i obrać. Buraczki zetrzeć na grubej tarce. Liście (lub przynajmniej ich część) pokroić drobno, a łodygi w 2-3 cm kawałki. Wrzucić do bulionu i gotować chwilkę do miękkości. Posolić. Śmietanę i mąkę rozkłócić z małą ilością zupy i wlać do całości. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny i zagotować. Na koniec dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki
Smacznego :)
i ja też uwielbiam ;))))
OdpowiedzUsuńtakże strasznie lubię! aj, a tak dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale.. na ogródku mam grządeczkę buraków, będzie i botwinka!
Ja tez lubie, a cale wieki nie jadlam!
OdpowiedzUsuńkocham ...a u mnie nie ma botwinki ;/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zazdroszcze ;)
Eliza ja też uwielbiam, robiłam już tej wiosny kilka razy z rzędu, ale jeszcze nie mam dość! :)
OdpowiedzUsuńBylo smacne :D i dzieki z wspaniale przepisy:D
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowało :) Polecam się na przyszłość :)
UsuńO rety, ale bym teraz takie coś sobie zjadła, pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) i bardzo mi się przydało :) dziękuję Wam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis właśnie gotuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń