Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z kandyzowanymi owocami


Jeden z lepszych mazurków :) Cudownie kruchy, delikatny, mocno czekoladowy z całym mnóstwem przepysznych bakalii :) Idealne połączenie smaków nie tylko na Wielkanoc :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)

Składniki na spód:
250g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
50g cukru
200g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na min. godzinę do lodówki.
Blaszkę (23x33) lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia . Spód blaszki dokładnie wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w temp 180 stopni do zezłocenia. Wystudzić.

Składniki na masę:
400g gotowej masy kajmakowej 
100g czekolady gorzkiej
4 łyżki śmietany kremówki 30%

ponadto:
whisky, brandy lub w wersji bezalkoholowej herbata
suszone śliwki
suszone morele
kandyzowane owoce (np z mieszanki studenckiej)
płatki migdałów do dekoracji


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Dodać masę kajmakową i dokładnie zmiksować.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczony spód.
Śliwki, morele i owoce kandyzowane namoczyć w alkoholu lub herbacie. Dekorować nimi dowolnie wierzch mazurka. Można dodać płatki migdałów. Schłodzić. Smacznego :)

















3 komentarze:

  1. Ma Pani świetną rękę, ciasto wygląda naprawdę smacznie. Szkoda tylko że jest tak drogie w przygotowaniu, jeśli znajdę jakieś promocje z pewnością zrobię to ciasto u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, cudownie słodki :)

    OdpowiedzUsuń