Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 czerwca 2015

Babeczki orzechowe z konfiturą porzeczkową



Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na fantastyczne babeczki orzechowe. Zniknęły tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć. Pewnie lada dzień je wymienię bo babeczki znów zawitają na naszym stole :) Jeśli nie macie cierpliwości i czasu by piec samodzielnie kruche korpusy z powodzeniem możecie sobie pomóc zastępując je gotowymi (wiem że można takie nabyć w wersjach słodkiej i wytrawnej). Dla mających czas i ochotę polecam w pełni domową wersję :) Orzechowych bezików wyjdzie Wam więcej niż potrzeba ale zapewniam że nie stanowi to problemu - znikają w podobnym tempie co same babeczki. Skuście się na nie koniecznie. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na ok.16 szt:
200g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki lodowatej wody
4 łyżki cukru


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Foremki babeczkowe (ø70)  natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 5mm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić (układając na blaszce) do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.
 
Składniki na krem:
125g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka miodu
140g orzechów włoskich

ponadto:
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki

Orzechy zmielić średnio drobno. Wymieszać je z cukrem, miodem i mascarpone. Dokładnie rozetrzeć.

Składniki na bezowe czapeczki:
3 białka
240g cukru pudru

szczypta soli
130g orzechów włoskich

Orzechy włoskie zmielić (można to zrobić np z 1/3 cukru pudru). Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać resztę cukru cały czas ubijając. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec wmieszać delikatnie orzechy. Workiem cukierniczym wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą makaronikową ciasto.Odstawić na ok 30 minut by leciutko podeschło. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 150 stopni przez ok. 13-15 minut. Wystudzić a następnie zdjąć z papieru.

Do każdej z babeczek nałożyć po ok.1/2 łyżeczki konfitury porzeczkowej. Na nią wyłożyć krem orzechowy. Całość przykryć orzechowym makaronikiem. Schłodzić. Smacznego :)












1 komentarz:

  1. Mmm, ależ one musiały bajecznie smakować... :)

    OdpowiedzUsuń