Obłędne!!! Tak - jest przy nich sporo pracy i wymagają troszkę czasu, ale zapewniam Was, że warto :) Bagietki wychodzą idealne. Cudownie chrupiące, następnego dnia skórka lekko mięknie, ale tak jak powinna czyli jest delikatniejsza, ale nie gumowata ;) Przepis znaleziony w gazetce "Moje smaki życia". Polecam baaardzo :)
Składniki na zaczyn 1 (poolisch):
1g drożdży
200g letniej wody
200g mąki pszennej typ 750
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 12-15 godzin.
Składniki na zaczyn 2:
9g drożdży
50ml letniej wody
2 łyżki mąki
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
całość zaczynu nr 1 i nr 2
15g soli
1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
150ml letniej wody
400g mąki pszennej typ 750
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, Po tym czasie przykryć i odstawić na ok 2 godziny. Po godzinie wyłożyć na blat i odgazować składając ciasto na kilka części.
Po tym czasie wyjąć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Ulepić kule i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie z kul uformować bagietki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w specjalnej formie do pieczenia bagietek. Znów odstawić na 75 minut pod przykryciem.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp.240 stopni. Na dnie ułożyć małe naczynie z wodą .
Wstawić bagietki i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 10 minut. Wyjąć wystudzić. Smacznego :)
Po tym czasie z kul uformować bagietki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w specjalnej formie do pieczenia bagietek. Znów odstawić na 75 minut pod przykryciem.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp.240 stopni. Na dnie ułożyć małe naczynie z wodą .
Wstawić bagietki i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 220 stopni i piec kolejne 10 minut. Wyjąć wystudzić. Smacznego :)
PIĘKNE!!!
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe. Chętnie porwałabym jedną :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, chociaż w krótszym czasie, ale mimo to były pyszne :)
OdpowiedzUsuń