Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 września 2014

Kurczaki jak z KFC



Fast food to nie jest najzdrowsze jedzenie - to wiedzą wszyscy, ale od czasu do czasu myślę, że można sobie na takie jedzenie pozwolić .... a jeśli jest to wersja domowa to już prawie całkowicie usprawiedliwia wybór ;) Dzisiaj zapraszam Was na obłędne skrzydełka. Cudownie chrupiąca panierka skrywa mięciuteńkie i soczyste mięsko.  Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni. Polecam Wam baaaardzo :)

Składniki na marynatę:
500g skrzydełek (lub polędwiczek) z kurczaka
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
odrobina chili (jeśli lubicie ostre zwiększcie ilość chili i ostrej papryki)

Skrzydełka umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć końcówki, a skrzydełka podzielić na dwie części (tak jak pozwala kostka). Przyprawy dokładnie wymieszać, natrzeć nimi skrzydełka i wstawić do lodówki na 45 minut.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/2 szkl. maki
1/3 szkl. mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili (można pominąć jeśli nie lubicie ostrych)
1/4 łyżeczki ostrej papryki

ponadto:
mąka do obtaczania bezpośrednio przed smażeniem
olej do smażenia

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Zalewamy nim kurczaka i dokładnie mieszamy. Wstawiamy ponownie do lodówki na 1 godzinę.

Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 40 minut przed smażeniem (!)

Olej rozgrzać do temp. 160-170 stopni (najlepiej we frytownicy). 
Kawałki kurczaka wyjmować i obtaczać w mące. Od razu smażyć na złoto kilka minut.
(Kurczaki wrzucać od razu na głęboki olej przy zanurzonym koszyczku - nie układać na koszyczku i zanurzać bo się do niego poprzykleja). Podawać np z frytkami i surówką colesław (klik). Smacznego :)
 





12 komentarzy:

  1. Uwielbiam je ... dla mnie są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mięsko, wspaniale wygląda, bardzo apetycznie
    Ech zjadłabym kawałeczek
    Mięsko lux, nic tu dodać ani tez ująć

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Uwielbiam KFC :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy pierś z kurczaka można zrobić taką metodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale pierś nigdy nie będzie tak soczysta jak podudzia/ polędwiczki :)

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie! Nic tylko gotować <3

    http://about1moment.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne………zwlaszcza że robione własnoręcznie !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzien dobry
    Jak długo piec te kurczaki? Pozdraeiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem w szoku...poprostu the Best...I mam KFC w domu za kilka zł i w dodatku wiem co jem...rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super, chociaż wiem już, że będę musiała dawać więcej ostrego bo dla nas jednak mało ;) Spróbuję też wykonać w wersji gluten free dla celiaka - fana KFC. Mam jednak wrażenie, po zrobieniu skrzydełek, że te większe części skrzydełek nie do końca mi się usmażyły. Smażyłam na złoty kolor, jak jest podane w przepisie. Czy może mi Pani podpowiedzieć w jakiej temperaturze i ile czasu je podpiec w piekarniku? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń