Klasyk... Pyszny delikatny biszkopt z czekoladowo-śmietanowym kremem i całym mnóstwem przepysznych wiśni. Tort Szwarcwaldzki był już raz na blogu (klik). Dzisiaj jednak pojawia się w nieco uproszczonej wersji ;) Pysznie to wyszło więc bardzo Wam polecam :)
Składniki na tortownicę 26 cm
6 jajek
szczypta soli
1/2 szkl (100g) mąki pszennej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej
3/4 szkl (160g) cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i
obydwie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40
minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić
(wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Ścinki zmiksować.
Składniki na warstwę czekoladową:
380g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka cukru
70g gorzkiej czekolady (70%)
2 łyżki kakao
150g serka mascarpone
4 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżki wiśniówki
4 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżki wiśniówki
Śmietankę, cukier i posiekaną czekoladę umieszczamy w rondelku i
zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy rózgą i stawiamy ponownie na ogniu. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy najlepiej na całą
noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do
zgęstnienia, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dajemy wiśniówkę i mieszamy do uzyskania
gładkiej konsystencji. Z masy odkładamy 4 łyżki do dekoracji. Pozostałą część dzielimy na dwie równe części.
Składniki na frużelinę wiśniową:
Słoik wiśni w syropie (słoik 680g tj. 350g po odsączeniu)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+2 łyżki syropu z wiśni
Wiśnie odsączyć na sitku (pozostawić syrop. Odlać z niego 3/4 szklanki. Odłożyć 8 szt wiśni do dekoracji. Pozostałe wiśnie oraz 3/4 szkl syropu podgrzewać w rondelku. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1-2 łyżkami syropu i wlać do wiśni. Zagotować do zgęstnienia.
Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Składniki na poncz:
5-6 łyżek słodkiej wiśniówki
3/4 szkl wody
Wiśniówkę z wodą wymieszać. Całość powinna być leciutko słodka więc w zależności od słodyczy wiśniówki można poncz delikatnie dosłodzić.
Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat. Zapiąć wysoką plastikowa obręcz do tortów. Jeśli takiej nie mamy to zapinamy obręcz tortownicy w której piekliśmy biszkopt.
Spód naponczować lekko i wyłożyć na niego całość frużeliny. Schłodzić.
Na wiśnie wyłożyć pierwszą część masy czekoladowej. Przykryć naponczowanym drugim krążkiem biszkoptowym i znów wyłożyć drugą część masy czekoladowej oraz ostatni naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Składniki na masę śmietanową:
100g serka mascarpone
330g śmietany kremówki
śmietan fix
2 łyżki cukru pudru (możecie dać więcej jeśli lubicie słodsze)
ponadto:
wiśnie do dekoracji
tarta czekolada do dekoracji
Serek mascarpone delikatnie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Gdy tort dobrze się schłodzi wyjąć go z lodówki. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową. Boki obsypać dokładnie zmiksowanymi wcześniej ścinkami biszkoptu. Na wierzchu zrobić workiem dekoratorskim (tylka 1M) rozetki z wcześniej odłożonej masy czekoladowej. W każdej rozetce ułożyć wisienkę. Środek tortu oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)
Składniki na frużelinę wiśniową:
Słoik wiśni w syropie (słoik 680g tj. 350g po odsączeniu)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+2 łyżki syropu z wiśni
Wiśnie odsączyć na sitku (pozostawić syrop. Odlać z niego 3/4 szklanki. Odłożyć 8 szt wiśni do dekoracji. Pozostałe wiśnie oraz 3/4 szkl syropu podgrzewać w rondelku. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1-2 łyżkami syropu i wlać do wiśni. Zagotować do zgęstnienia.
Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Składniki na poncz:
5-6 łyżek słodkiej wiśniówki
3/4 szkl wody
Wiśniówkę z wodą wymieszać. Całość powinna być leciutko słodka więc w zależności od słodyczy wiśniówki można poncz delikatnie dosłodzić.
Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat. Zapiąć wysoką plastikowa obręcz do tortów. Jeśli takiej nie mamy to zapinamy obręcz tortownicy w której piekliśmy biszkopt.
Spód naponczować lekko i wyłożyć na niego całość frużeliny. Schłodzić.
Na wiśnie wyłożyć pierwszą część masy czekoladowej. Przykryć naponczowanym drugim krążkiem biszkoptowym i znów wyłożyć drugą część masy czekoladowej oraz ostatni naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Składniki na masę śmietanową:
100g serka mascarpone
330g śmietany kremówki
śmietan fix
2 łyżki cukru pudru (możecie dać więcej jeśli lubicie słodsze)
ponadto:
wiśnie do dekoracji
tarta czekolada do dekoracji
Serek mascarpone delikatnie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Gdy tort dobrze się schłodzi wyjąć go z lodówki. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową. Boki obsypać dokładnie zmiksowanymi wcześniej ścinkami biszkoptu. Na wierzchu zrobić workiem dekoratorskim (tylka 1M) rozetki z wcześniej odłożonej masy czekoladowej. W każdej rozetce ułożyć wisienkę. Środek tortu oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)
Łał! robi wrażenie... zmykam do kuchni by odwiedzić lodówkę;)
OdpowiedzUsuńNiezwykle efektowny, pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie : czy ten biszkopt nie opadnie? Czy będzie go można przekroić na trzy blaty? Zawsze mam z tym problemy!
OdpowiedzUsuńJeśli białka są dobrze ubite nie ma prawa opaść. Biszkopt wychodzi wysoki i puszysty
UsuńBardzo apetyczny tort. Z przyjemnością bym go spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńNie znam nikogo, kto by go nie lubił :)
Witam!
OdpowiedzUsuńBiorę się jutro za pieczenie biszkoptu i w związku z tym mam pytanie : czy smarować boki tortownicy tłuszczem, czy nie ma takiej potrzeby? Niektórzy twierdzą ,że nie trzeba natłuszczać boków tortownicy co ponoć zapobiega opadaniu biszkopta. Będę wdzięczna za podpowiedż.
ja czasami natłuszczam ( z rozpędu) ale staram się pamiętać by nie natłuszczać boków. Faktycznie jeśli nie natłuścimy boków tortownicy to biszkopt na całej wysokości ładnie się jej trzyma i lepiej wygląda :)
UsuńPani Elizo upiekłam ten biszkopt. Za wysoki to on nie jest, ale jest pulchny, zakalca nie ma, więc myślę,że jak przełożę go tymi wszystkimi kremami, to jakoś to wyjdzie.Mam nadzieję,że jutro nie dam plamy z tym tortem.
OdpowiedzUsuńTak w ogóle to doszłam do wniosku,że biszkopty mnie nie lubią. Wszystkie inne ciasta mi wychodzą bardzo dobre, a z biszkoptem zawsze mam problemy;)
Tort wyszedł super. Miał jedną wadę: był za mały. Może warto byłoby się pokusić na upieczenie z półtorej porcji składników!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo się cieszę że smakował :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa polecam z blogu moje pasje biszkopt rzucany. Zawsze wychodzi wysoki,i pyszny robiłam go tyle razy i za każdym razem się udaje. Ten w przepisie niestyty dwa razy ki nie wyszedł...dlatego robię tylko ten rzucamy. I jest super.
OdpowiedzUsuńprzecudownie wygląda, super !!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny