Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
100g cukru
65g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodawać powoli i delikatnie wmieszać do ubitej masy uważając by nie opadła. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczony wystudzić.
Składniki na krem budyniowy:
500ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
ponadto:
200g masła
2 kopiate łyżki nutelli
1 łyżeczka kakao
1 łyżka likieru kawowego
Żółtka, cukier i obydwie mąki dokładnie rozmieszać w 250ml mleka. Pozostałe 250ml mleka zagotować, a na gotujące się wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń. (Uwaga! wyjdzie bardzo gęsty). Wystudzić przykrywając jego powierzchnię folią lub woreczkiem tak by dotykał powierzchni budyniu (zapobiegnie utworzeniu się twardej skorupki).
Masło dokładnie utrzeć, powoli dodawać partiami budyń a następnie nutellę, kakao i likier. Dokładnie utrzeć na gładki krem.
Składniki na poncz:
1/2 szkl mocnej kawy
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki brandy lub wódki
Wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł. Dokładnie go naponczować.
Na naponczowany biszkopt wyłożyć masę budyniową, wyrównać
Składniki na warstwę śliwkową:
38szt herbatników maślanych typu pettit beure
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Na masę budyniową wyłożyć równo ułożoną warstwę herbatników, posmarować je powidłami śliwkowymi i znów wyłożyć warstwę herbatników. (Ja ponieważ miałam kwaśne powidła postanowiłam drugą warstwę herbatników posmarować konfiturą aroniowo-jabłkowo-gruszkową. Jeśli Wasze powidła są słodkie poprzestańcie na jednej warstwie i drugich herbatników niczym nie smarujcie).
Składniki na bitą śmietanę:
500g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix (opcjonalnie)
50g czekolady mlecznej
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli chcemy możemy dodać śmietan fix dla poprawy konsystencji. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch i dokładnie wyrównujemy. Wierzch starannie posypujemy tartą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)
Boskie ciacho, już zapisuję :)
OdpowiedzUsuńA ja juz piekłam Kubaneczke kilka dni temu-mówieWam rewelka.Polecam
OdpowiedzUsuńNiesamowity przekładaniec. Ile w nim pysznych warstw! :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym ;) Fajnie, że tak dużo warstw ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/
Wspaniałe ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis!
Ale apetycznie wygląda.....mniam
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda………cudny przepis !!!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Bardzo efektownie wygląda, muszę w końcu wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasto juz zrobione -lezakuje w lodowce:) Jutro po pracy do kawusi -pychota.Zamiast likieru kawowego dodalam Amarula likier do masy budyniowej .Dzieki za super przepisy.
OdpowiedzUsuńAmarula będzie idealna :) Pozdrawiam :)
UsuńCiasto przepyszne,łatwe do zrobienia a to lubie najbardziej!!!!Koniecznie do powtorzenia przy najblizszej okazji!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto bylo przepyszne ma tylko jedna wade....zbyt szybko zostalo zjedzone :)
OdpowiedzUsuńhahahaha no tak :) To zdecydowanie jego wada :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńCzy można ciasto naponczować czymś innym? u mnie nie przepadamy za kawowymi smakami...
OdpowiedzUsuńCZy może to być nalewka wiśniowa lub herbata czy też nalewka rozcieńczona z herbatą albo coś innego co dobrze zgra się ze smakiem ciasta ? :)
wiśni juz bym tu nie wprowadzała ale zwykła słodka herbata będzie super :)
Usuńdziekuje za odpowiedz ;)
UsuńZrobiłam! Ciasto jest przepyszne, na prawdę polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie trzeba wypróbować, tylko boje się ze nie wyjdzie
OdpowiedzUsuńNo właśnie tez bym sie bała że nie wyjdzie……..
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Herbatniki przekonały mnie ostatecznie- muszę to ciasto zjeść!!! Tzn zrobić. Tzn zrobić a potem zjeść- całe, sama:-)
OdpowiedzUsuń