Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


25 sierpnia 2016

Gofry kawowe z kremem śmietankowym, jeżynami i sosem karmelowym



Fenomenalne!!! Tak bym je określiła jeśli miało by paść tylko jedno słowo... Były już gofry klasyczne (klik), czekoladowe (klik), a dzisiaj pora na kawowe. Czasami pomysły na różne dania czy smakołyki obmyślam godzinami a bywa i tak, że rodzą się głowie nagle tak jak dzisiaj ;) Leżałam sobie na leżaczku i grzałam w ciepłych promykach zachodzącego słońca. Miałam ochotę na coś wyjątkowego... kawowego... słodkiego... Sos karmelowy to jeden z moich ulubionych. Ten z przepisu Kasi z bloga Gotuję bo lubię (klik) wykorzystuję do lodów, deserów i mrożonej kawy. Od dzisiaj będzie towarzyszył moim gofrom kawowym :) Skuście się na nie koniecznie :) Smakują nie tylko o poranku z mocnym espresso, ale o każdej porze dnia. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na 12 gofrów:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki oleju
szczypta soli

ponadto:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
świeże jeżyny
listki mięty do dekoracji 

Składniki na sos karmelowy:
110g cukru
50g masła
180g śmietany kremówki

Cukier umieścić w rondelku (najlepiej teflonowym) i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia (nie mieszać w tym czasie). Gdy się już rozpuści podgrzewać jeszcze chwilę, dodać masło i cały czas mieszać najlepiej rózgą.  Gdy się zagotuje zwiększając objętość wlać połowę śmietanki i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, chwilkę odczekać i wlać pozostałą kremówkę dobrze rozmieszać rózgą. Wystudzić i wstawić do lodówki. 


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Pianę delikatnie wmieszać na koniec do ciasta.
Gofry piec ok 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Serek mascarpone zmiksować lekko i wmieszać delikatnie do kremówki. Całość krótko zmiksować.

Gofry podawać z kremem, polać sosem karmelowym i udekorować jeżynami. Smacznego :)







 

4 komentarze:

  1. ... ależ powalające gofry ... bajecznie! Zostaję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa i jeżyny to zaskakująco zgrana para. Gofry musiały smakować nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze gofrów z kawą i jeżynami. Narobiłaś mi smaku, wyciągam swojego starego dezala i robię gofry. Gdzie można o tej porze roku dostać całe jeżyny? Czy mogę je zastąpić zwykłym dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam swoje domowe pomrożone jeszcze ;) Dżem można wykorzystać ale to już nie będzie to samo ;)

      Usuń