Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 sierpnia 2016

Mule w pomidorach, czosnku i białym winie po włosku


Gdyby jeszcze jakiś czas temu ktoś mnie zapytał czy lubię mule - odpowiedziałabym, że średnio ;) Dzisiaj zdecydowanie mogę powiedzieć, że bardzo je polubiłam :) Ten przepis mimo swej prostoty jest zdecydowanie najlepszym jaki miałam okazję testować. Jeśli lubicie mule sięgnijcie po niego koniecznie. Jeśli owoce morza to nie jest do końca Wasza bajka a chcecie się do nich przekonać to jest to również najlepszy z pomysłów by zakochać się w ich smaku. Przepis znaleziony na Kwestia smaku. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1 kg świeżych małży (muli)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka pokrojonych pomidorów
250ml białego wytrawnego wina
sól i świeżo zmielony pieprz

Mule umyć szybko i sprawnie pod bieżącą zimną wodą. Otwartymi postukać w blat. Jeśli się zamkną zostawić, Jeśli nadal pozostaną otwarte wyrzucić.Umyte mule na czas przygotowywania sosu stawić ponownie do lodówki (pod wpływem ciepła mogą się otwierać a chcemy tego uniknąć).
Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki lub przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w piórka.
Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory i podgrzewać. Dodać wino i zredukować ok 5-8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić mule, przykryć i gotować 6 minut. W połowie gotowania przemieszać garnkiem by wszystko się wymieszało. Podawać natychmiast z białym pieczywem lub upieczoną bagietka czosnkową w towarzystwie białego wina. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz