Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
24 sierpnia 2016
Ekstremalnie czekoladowy truflowy sernik z orzechami
Dzisiaj coś dla miłośników czekolady :) Ekstremalnie czekoladowy sernik o truflowej konsystencji na ciemnym kakaowym spodzie z całym mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Idealne połączenie smaków. Sernik najlepiej smakuje jak podajemy go w temperaturze pokojowej. Warto więc wyjąć go wcześniej z lodówki przed serwowaniem. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na spód:
250g ciasteczek digestiwe w czekoladzie
3 łyżki kakao
95g masła
spora garść orzechów włoskich (niesiekanych)
Ciasteczka włożyć do woreczka i potłuc wałkiem na drobne kawałeczki (nie mielić ich na pył w malakserze). Przesypać do miski. Dodać kakao i wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wymieszać raz jeszcze.
Blaszkę 22x22 wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć dokładnie spód. Orzechy wysypać na wierzch (nie siekać ich) dokładnie je rozprowadzić i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
750g sera białego zmielonego trzykrotnie
100g masła rozpuszczonego
3 duże jajka
65g śmietany kremówki 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
2 kopiate łyżki czekolady w proszku do picia
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
4 łyżki kakao gorzkiego
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii lub dwie łyżeczki ekstraktu (klik)
Masło i czekolady rozpuścić. Ser dokładnie zmielić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i bardzo dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na wcześniej schłodzony spód.
Blaszkę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150 stopni i piec kolejne 50 minut. Wyjąc wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Dobrze schłodzony sernik wyjąć z lodówki i pokroić na 16 równych kawałków (4x4).
Wierzch oprószyć gorzki kakao.
Składniki do dekoracji:
200g śmietany kremówki
2-3 łyżeczki cukru pudru
czekoladowe ozdoby do dekoracji (klik)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z tylką dekoratorską. Na każdym kawałeczku sernika zrobić rozetkę ze śmietany a w jej środek wbić dekorację czekoladową.
Zanim podamy ciasto na stół dobrze jest je wcześniej wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej na ok 15-20 minut. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Muszę go zrobić!!! Czekałam na przepis od czasu, jak tylko pokazałaś jego zdjęcia na fb 😄
OdpowiedzUsuńIstna pokusa... Od samego patrzenia człowiek się robi głodny;)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ by zjadła! :)
OdpowiedzUsuń