Zaległości, zaległości... Wszędzie i w każdej dziedzinie napiętrzyło mi się zaległości... Powtarzam sobie że jeszcze tylko kilka miesięcy, potem będzie łatwiej ;)
Dzisiaj dzielę się a Wami przepisem na brownie bez grama mąki. Pyszne, ekstremalnie czekoladowe, o kremowej konsystencji. Idealne w towarzystwie bitej śmietany i ulubionych owoców. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" autorstwa Sophie Dahl. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Dzisiaj dzielę się a Wami przepisem na brownie bez grama mąki. Pyszne, ekstremalnie czekoladowe, o kremowej konsystencji. Idealne w towarzystwie bitej śmietany i ulubionych owoców. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" autorstwa Sophie Dahl. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
300g czekolady deserowej (lub po 150g mlecznej i gorzkiej)
225g cukru
180ml wrzątku
225g solonego masła
6 jajek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego (klik)
ponadto:
bita śmietana do dekoracji
ulubione owoce (np.: truskawki, maliny, borówki)
Blaszkę o wymiarach 20x20 natłuścić i wyłożyć papierem (może być też tortownica 23cm)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni (góra dół)
Czekoladę zmiksować, dodawać kolejno wrzątek, masło, żółtka, kawę i ekstrakt.
Na koniec dodać delikatnie mieszając ubite na sztywno białka.
Masę czekoladową przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.45-55 minut. Wierzch trochę popęka - tak ma być :) Po wyjęciu z piekarnika ciasto troszkę opadnie i to też jest zjawisko pożądane. Całość wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać z bitą śmietaną i owocami. Smacznego :)
Masę czekoladową przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.45-55 minut. Wierzch trochę popęka - tak ma być :) Po wyjęciu z piekarnika ciasto troszkę opadnie i to też jest zjawisko pożądane. Całość wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać z bitą śmietaną i owocami. Smacznego :)
Zapisuję przepis, bo wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo apetyczne brownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie:
http://warmiaczka.blogspot.com/
Czekoladę wcześniej rozpuszczam czy roztopi sie od wrzatku? I czy 200 gram masła zwykłego tez może być? Czy musi być wiecej i koniecznie solone?
OdpowiedzUsuńCzekolady nie trzeba rozpuszczać - roztopi się we wrzątku. Masła ma być 225g . Jeśli nie mam solonego może być zwykłe i spora szczypta soli.
Usuńmimo że aktualnie nie jem słodkości skusiła bym się na takie ciacho bez namysłu :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Uwielbiam brownie w każdej postaci! Nawet z kaszy jaglanej ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak to pięknie wygląda! Aż biodra same mi rosną!
OdpowiedzUsuń